​Την ώρα που οι αγρότες συνεχίζουν δυναμικά τις κινητοποιήσεις τους, με αποκλεισμούς εθνικών οδών,η κυβέρνηση τους καλεί σε διάλογο ενώ παράλληλα επεξεργάζεται σχέδιο σε πέντε άξονες για την ελάφρυνση των ασφαλιστικών επιβαρύνσεων τους, με στόχο να αρθεί το αδιέξοδο που έχει προκύψει από τα μπλόκα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα το Έθνος, στο τραπέζι βρίσκονται και εξετάζονται πέντε βασικές προτάσεις:

1)Προαιρετικές εκπτώσεις στις νέες εισφορές των αγροτών που θα υπολογίζονται επί του εισοδήματος, με αντίστοιχη όμως επίπτωση στην αγροτική σύνταξη. Η λογική του μέτρου είναι να υπάρξει μια ποσοστιαία κλίμακα εκπτώσεων στην ασφαλιστική επιβάρυνση,κάπως αντίστοιχη με αυτή που έχει προταθεί στους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες. Γίνονται μελέτες και τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι με μια έκπτωση 30-40% για παράδειγμα στην εισφορά επί του εισοδήματος, αρκετοί αγρότες που βρίσκονται σήμερα στην 3η ασφαλιστική κλάση θα πληρώνουν ασφάλιστρα περίπου αντίστοιχα με αυτά που ισχύουν για την 4η ασφαλιστική κλάση, δηλαδή θα έχουν μια επιβάρυνση της τάξης των 150 ευρώ το χρόνο.

2)Δυνατότητα διατήρησης της αυτονομίας του ΟΓΑ για μια μεταβατική περίοδο (πχ για τρία χρόνια).

3)Επιμήκυνση της μεταβατικής περιόδου αύξησης των εισφορών των αγροτών (σε περισσότερο από τρία χρόνια).

4)Εργόσημο για την αγρότισσα και τα άλλα μέλη της οικογένειας αλλά και για τους αλλοδαπούς αγρεργάτες χωρίς χαρτιά. Να ασφαλίζονται δηλαδή με βάση το εργόσημο και όχι με βάση το εισόδημα. ��τσι δεν θα είναι υποχρεωμένα τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειας να πληρώνουν εισφορές όλο το χρόνο,ενώ το εργόσημο θα εκπίπτει από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του φορολογητέου εισοδήματος.

5)Ορισμός του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, μητρώο αγροτών και κάρτα αγρότη. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται ρυθμίσεις για τις προϋποθέσεις ορισμού του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και διαχωρισμού τους από τους ετεροεπαγγλεματίες, με στόχο οι πρώτοι να έχουν ευνοϊκότερη μεταχείριση σε πολλά επίπεδα.