«Αποτέλεσμα των συνομιλιών της καγκελαρίου με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου τη Δευτέρα στην Άγκυρα» χαρακτήρισε την πρόταση για συμμετοχή του ΝΑΤΟ στην προσπάθεια καλύτερης φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Στέφεν Ζάιμπερτ, στον απόηχο της συνάντησης Μέρκελ-Νταβούτογλου.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος της Μέρκελ σημείωσε πως η Γερμανία και η Τουρκία θέλουν από κοινού να αξιοποιήσουν τη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας που ξεκινάει τώρα, προκειμένου να συζητήσουν τις δυνατότητες και το πώς το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να διαδραματίσει υποβοηθητικό ρόλο στον έλεγχο της κατάστασης στη θάλασσα.

Μιλώντας για από κοινού καθορισμένο στόχο για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας των διακινητών, ο Ζάιμπερτ επεσήμανε ότι η Γερμανία και η Τουρκία συμφωνούν ότι «η τωρινή κατάσταση σε ύδατα του ΝΑΤΟ δεν είναι ανεκτή».

«Καθημερινά χάνονται ζωές λόγω της δραστηριότητας των διακινητών και τίθεται το ερώτημα, εάν υπάρχει η δυνατότητα να βοηθήσει το ΝΑΤΟ με τις ειδικές του δυνατότητες παρακολούθησης στη στήριξη της Frontex και της τουρκικής ακτοφυλακής. Περί αυτού πρόκειται και αυτό θα συζητηθεί τώρα με ησυχία με τους υπουργούς Άμυνας του ΝΑΤΟ και μετά θα δούμε τη συνέχεια. Δεν θέλω να προκαταλάβω τις διαβουλεύσεις» ��ρόσθεσε ο ίδιος.

Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση για το αν υπάρχει λόγος για τριμερή συνάντηση μεταξύ των ηγετών Ελλάδας, Γερμανίας και Τουρκίας, επανέλαβε ότι από την πλευρά της καγκελαρίου υπάρχει η βασική πρόθεση για μια τέτοια συνάντηση, αλλά διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει ακόμη συγκεκριμένη ημερομηνία και πως «τώρα πρέπει πρώτα να γίνει συζήτηση για αυτή την συγκεκριμένη πρωτοβουλία στο ΝΑΤΟ».