​Την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορά τους οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επανέλαβε σήμερα στην πρωινή εκπομπή του Mega, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας.

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα και σαν κυβέρνηση ετοιμαζόμαστε για κάτι τέτοιο», είπε, χαρακτηρίζοντας μια τέτοια εξέλιξη ως «μονομερή ενέργεια από άλλες χώρες».

Παρ’ όλ’ αυτά, όπως είπε η δυσκολία που θα δημιουργηθεί θα είναι διαχειρίσιμη, καθώς θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα περίπου 50.000 άνθρωποι.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν παρέλειψε να επικρίνει και τις χώρες εκείνες που διατηρούν σκληρή στάση απέναντι στο προσφυγικό τονίζοντας ότι «κάνουν λάθος όσοι υψώνουν φράχτες, γιατί κλείνοντας το σύνορο στην Ειδομένη χάνουμε τον μοναδικό τρόπο στην Ευρώπη να ��ίναι η ροή ελεγχόμενη».

Όσον αφορά στην πρόταση για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην ανάσχεση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο, ο κ. Μουζάλας εξήγησε πως αυτό θα μπορούσε να είναι μια θετική εξέλιξη, αν προβλέπει ότι η Frontex και το ΝΑΤΟ θα περιπολούν και στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας, θα κάνουν διασώσεις και θα επαναπροωθούν τους πρόσφυγες πίσω στην Τουρκία.

«Το κλειδί για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος είναι η διαχείριση των μεταναστών στις τουρκικές ακτές. Ελπίζω να πετύχει η έντονη προσπάθεια που καταβάλλει η Ευρώπη προς αυτή την κατεύθυνση. Η Ελλάδα πιέζει, ώστε οι μετανάστες να επαναπροωθούνται στην Τουρκία μέσω της Frontex», είπε ο κ. Μουζάλας.

Μάλιστα θέλοντας να τονίσει την κρισιμότητα της κατάστασης, έκανε λόγο για «πόλε��ο που δίνει με συνέπεια η χώρα μας στο προσφυγικό», συμπληρώνοντας ότι σε διπλωματικό πεδίο, η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει συμμαχίες με χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία.

Ο κ. Μουζάλας αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις που υπάρχουν στην Κω όσον αφορά στη δημιουργία των κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών, στέλνοντας το μήνυμά του στον δήμαρχο του νησιού, Γ. Κυρίτση, ο οποίος ζήτησε δημοψήφισμα.

«Με τον δήμαρχο της Κω έχω την εντύπωση ότι είναι όλα τα κόμματα πια του δημοκρατικού τόξου σε αντιπαράθεση. Σε μια φάση που η πατρίδα μας έχει ανάγκη να ολοκληρώσει τα hot spot ο δήμαρχος βάζει ένα εμπόδιο», είπε.

Όσο για το hot spot στα Διαβατά, ο υπουργός αποκάλυψε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία διερεύνησης νέων χώρων, όμως ξεκαθάρισε πως αν αυτοί οι χώροι δεν κριθούν κατάλληλοι, θα συνεχίσει το έργο στα Διαβατά.