Δεν υπάρχει θέμα εκλογών ξεκαθάρισε στο Euro2day.gr ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, «απαντώντας» στον Πάνο Καμμένο, ο οποίος ανακίνησε το θέμα με συνέντευξή του.

«Η κυβέρνηση έχει νωπή λαϊκή εντολή και πλειοψηφία στη Βουλή. Δεν υπάρχει επομένως θέμα εκλογών. Άλλωστε, οι όποιες σχετικές συζητήσεις γίνονται στη βάση ...υποθετικών σεναρίων, τα οποία ακριβώς η κυβέρνηση θέλει να αποτρέψει» είπε χαρακτηριστικά,επαναλαμβάνοντας το επιχείρημα πως ό,τι εφαρμόζεται σήμερα από την κυβέρνηση ήταν γνωστό στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κατέλαβε ξανά την πρώτη θέση.

«Η αναφορά στις εκλογές δεν υποδηλώνει ούτε αυταρέσκεια, ούτε εφησυχασμό. Όμως, σε μια εποχή που η Δημοκρατία δοκιμάζεται και η βούληση των λαών συχνά περιφρονείται, δεν είναι παρωχημένο να υπενθυμίζουμε ότι το πλαίσιο άσκησης της πολιτικής, τουλάχιστον από την παρούσα κυβέρνηση, ορίζεται από το αποτέλεσμα των εκλογών και ειδικά σήμερα, των εκλογών του Σεπτεμβρίου» είπε χαρακτηριστικά.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η οποία σύμφωνα με τον κ.Δραγασάκη, αποτελεί την κατάλληλη απάντηση στις αβεβαιότητες και θα ανοίξει αποφασιστικά τον δρόμο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Στο ενδεχόμενο η αξιολόγηση να κλείσει με καθυστέρηση και όχι στο τέλος Φεβρουαρίου, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης, ο κ.Δραγασάκης έκανε λόγο για «αρνητική εξέλιξη και οπισθοδρόμηση».

«Καθήκον της κυβέρνησης είναι η υλοποίηση της συμφωνίας με τους δανειστές με όσο το δυνατόν πιο δίκαιο τρόπο και η εφαρμογή ταυτόχρονα ενός συνόλου παράλληλων δράσεων για την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων της κοινωνίας, που επί δεκαετίες οι προηγούμενες κυβερνήσεις τα έκρυβαν κάτω από το χαλί» τόνισε, ενώ παραδέχτη��ε ότι η αξιολόγηση και το προσφυγικό συνδέονται εξ αντικειμένου.

«Και τα δύο αυτά προβλήματα μπορούν και πρέπει να αντιμετωπιστούν ως ευρωπαϊκά προβλήματα με όρους αλληλεγγύης, δημοκρατίας, ανθρωπισμού και ισότιμης συνεργασίας. Διαφορετικά, οι προοπτικές για όλη την Ευρώπη θα γίνουν σκοτεινές και ο κίνδυνος του ρατσισμού και του εθνικισμού μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτος», είπε χαρακτηριστικά.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παραδέχτηκε ότι υπάρχει ανησυχία στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αλλά τόνισε ότι «η κυβέρνηση δεν αισθάνεται ότι είναι αντιμέτωπη με την κοινωνία ή με κοινωνικές ομάδες γενικώς, αλλά με κοινωνικές διαμαρτυρίες, που έχουν ως υπόβαθρό τους τη μεγάλη οικονομική και κοινωνική καταστροφή, που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια. Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στον διάλογο και έτοιμη να εξαντλήσει κάθε περιθώριο για βελτιώσεις στις αναγκαίε�� αλλαγές που, ωστόσο, πρέπει να γίνουν για να αποτραπούν αδιέξοδα που θα κάνουν τις αυριανές λύσεις πιο δύσκολες και χειρότερες από τις σημερινές».

Ο κ.Δραγασάκης έστειλε μήνυμα στον αγροτικό κόσμο ότι «το χειρότερο που μπορεί να συμβεί στους διαμαρτυρόμενους αγρότες και στα άλλα κοινωνικά στρώματα είναι να επιτρέψουν άθελά τους να χρησιμοποιηθεί ο δικός τους αγώνας από εγχώρια και ξένα κέντρα που θέλουν κυβερνήσεις-μαριονέτες, οικουμενικές ή άλλες, για να μείνει άθικτο το παλιό σύστημα των κατεστημένων συμφερόντων».

Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει μια ακόμη περικοπή συντάξεων, ενώ μιλώντας για την αντιμετώπιση των "κόκκινων επιχειρηματικών δανείων" τόνισε πως αυτή πρέπει να συνδεθεί με την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας και να την υπηρετήσει, δηλαδή πρέπει να γίνει με όρους μακροχρόνιας απόδοσης και όχι βραχυπρόθεσμης, κερδοσκοπικής λογικής