​Δύσκολα θα συζητηθεί τόσο γρήγορα πρόταση για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο προσφυγικό και ακόμα πιο δύσκολο είναι να γίνει μια λεπτομερής τέτοια συζήτηση στο επίπεδο των υπουργών άμυνας του ΝΑΤΟ, που ως γνωστόν συνέρχονται σήμερα στην έδρα της συμμαχίας στις Βρυξέλλες – Ο Γενικός Γραμματέας Στόλτεμπεργκ όμως θα το βάλει στην ατζέντα του NAC (north atlantic council - όπου μετέχουν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι).

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι «η Κομισιόν λαμβάνει υπόψη της τις δηλώσεις σχετικά με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην ανακοπή των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο. Η απόφαση ανήκει στο ίδιο το ΝΑΤΟ σε σχέση με την ευκαιρία και τους τρόπους της ενδεχόμενης εμπλοκής του. Εμείς χαιρετίζουμε όλες τις συζητήσεις που αφορούν πιθανά μέτρα αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, διάσωσης ανθρώπινων ζωών και διαχείρισης των προσφυγικών ροών και των εξωτερικών συνόρων».

Κληθείς να σχολιάσει την συνεχιζόμενη ροή προσφύγων μέσω του Αιγαίου και τις τουρκικές υποχρεώσεις επανέλαβε ότι «τα 10 χλμ. που χωρίζουν την Ελλάδα και την Τουρκία δεν μπορούν να είναι παράδεισος για διακινητές».

Αυτό δε σημαίνει ότι η Κομισιόν συμφωνεί σε κάτι, αλλά ότι γενικώς δεν έχει αντίρρηση στο να χρησιμοποιήσουν τα κράτη μέλη της συμμετοχή τους και σε άλλους οργανισμούς για να λύσουν το θέμα.

Η Κομισιόν την ίδια ώρα θα παρουσιάζει τέσσερις (Ελλάδα, Ιταλία, Δυτικά Βαλκάνια και Τουρκία) εκθέσεις «προόδου» σε σχέση με το προσφυγικό. Πληροφορίες του star.gr αναφέρουν ότι ειδικά η έκθεση για την Ελλάδα θα βάζει προδιαγραφές και χρονοδιαγράμματα για τα hot spots, τα κέντρα κράτησης, τις επιστροφές και τις μετεγκαταστάσεις, την υπηρεσία που θα δέχεται τις αιτήσεις ασύλου και άλλα μετρήσιμα παρόμοια.

Ο Π. Καμμένος χθες ενημέρωσε ήδη τον Δ. Αβραμόπουλο για τις εξελίξεις στη χώρα, τον κάλεσε δε να την επισκεφθεί θεσμικά και δεσμεύθηκε για ολοκλήρωση των hot spots ως τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου, ενώ από την πλευρά του ο αρμόδιος επίτροπος αναγνώρισε την πρόοδο των τελευταίων ημερών. Η δε παλιά έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα θα πάει στο coreper (συμβούλιο των μονίμων αντιπροσώπων) προς έγκριση και από εκεί και πέρα θα τρέχει το τρίμηνο της συμμόρφωσης.

Παρομοίως τον επίτροπο συνάντησε και ο συντονιστής για θέματα ασφάλειας και προσφυγικού της Νέας Δημοκρατίας κ. Κικίλιας, όπως συνάντησε και τον επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου της Κομισιόν κ. Σχοινά, και τα επιτελεία Γιούνκερ και Τίμμερμανς στην έδρα της Κομισιόν.

Για τις Βρυξέλλες είναι αυτονόητο ότι για να υπάρχει μια κάποια δυνατότητα να προχωρήσει η μετεγκατάσταση προσφύγων στην ΕΕ και να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι, η Ελλάδα πρέπει να καταγράφει και να ταυτοποιεί τους πάντες, να στέλνει πίσω τους μη αιτούντες άσυλο και να μην επιτρέπει την δημιουργία καραβανιών προς το Βορρά. Την Τουρκία οι 28 και οι θεσμοί, θα την πιέσουν για τα δικά της με άλλα μέσα που άπτονται του τι έχει να περιμένει η Άγκυρα από την ΕΕ.

Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου