Την διαβεβαίωση πως η Ελλάδα φυλάσσει τα θαλάσσια σύνορά της και με την βοήθεια του ευρωπαϊκού οργανισμού Frontex, αλλά δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει σε βίαιες απωθήσεις προσφύγων επανέλαβε ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης κατά τις συνομιλίες που είχε το απόγευμα στην Μπρατισλάβα με τον υπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας Μίροσλαβ Λάιτσακ.

Ο κ. Ξυδάκης ενημέρωσε τον Σλοβένο ομόλογό του για θέματα που αφορούν τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης από την Ελλάδα, καθώς και τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων.

Στις σημερινές συνομιλίες του με τον Σλοβάκο υπουργό Εξωτερικών, ο Νίκος Ξυδάκης επεσήμανε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν απούσα για μια πενταετία, όσο εξελισσόταν η συριακή κρίση και είναι πλέον ώρα να αναλάβει άμεσα ειρηνευτικές πρωτοβουλίες.

Η Μπρατισλάβα, είναι ο δεύτερος σταθμός της τριήμερης περιοδείας ενημέρωσης για τις ελληνικές θέσεις, που πραγματοποιεί από χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών στις τρεις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, οι οποίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προσφυγική κρίση, δηλαδή, Αυστρία, Σλοβακία και Ουγγαρία.