Αυστηρή προειδοποίηση προς την ελληνική κυβέρνηση απηύθυνε ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης, ο οποίος δεν επιθυμεί να κατανομαστεί, ότι δεν θα κλείσει η πρώτη αξιολόγηση και δεν θα επιστρέψει το κουαρτέτο στην Αθήνα, αν λάβει τουλάχιστον τις αποφάσεις για τα μέτρα ύψους 1,8 δις ευρώ που απαιτούν σε πρώτη φάση οι δανειστές!

Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε, αντιστ��έφοντας το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για «πολιτική διαπραγμάτευση», ότι απαιτείται «πολιτική βούληση» για να κλείσει η αξιολόγηση και υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει να πάρει μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ για το 2016 (ίσα με το 1% του ΑΕΠ).

Υποστήριξε πάντως ότι με την διαδικασία της αξιολόγησης συμφωνεί και η ελληνική πλευρά και ότι οι συζητήσεις των θεσμών στην Αθήνα με τις ελληνικές αρχές «πήγαν πολύ καλά».

Ο αξιωματούχος διευκρίνισε όμως ότι υπάρχουν ουκ ολίγες διαφορές: Στο ασφαλιστικό, στα δημοσιονομικά στοιχεία του 2016 και των επόμενων ετών, στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και στο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων!

Τα θέματα της πρώτης αξιολόγησ��ς τα χαρακτήρισε «σύνθετα», όχι μόνο από τεχνική αλλά περισσότερο από πολιτική άποψη, εκφράζοντας την ελπίδα όλων των πλευρών ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σχετικά σύντομα. Πρόσθεσε όμως ότι «η ποιότητα της συμφωνίας υπερέχει της ταχύτητας επίτευξής της», ενώ ως προϋπόθεση για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση ανέφερε την λειτουργία του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Για το ασφαλιστικό ανέφερε ότι υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις και ότι αναγνωρίζεται από όλους ότι απαιτείται συνδυασμός παραγόντων, όπως η ηλικία συνταξιοδότησης, τα ποσοστά αναπλήρωσης και η περίοδος καταβολής εισφορών, με στόχο να φτιαχτεί ένα συνταξιοδοτικό σύστημα που θα είναι θετικό για τον επίσημο τομέα της οικονομίας.

Για το ενδεχόμενο νέων μέτρων πρόσθεσε ότι οι ελληνικές αρχές και οι θεσμοί έχουν συμφωνήσει να εργαστούν πάνω στον προϋπολογισμό του 2016.

Βολές και για τους διορισμούς στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στο Δημόσιο

Από τις βολές δεν γλίτωσε η κυβέρνηση και σχετικά με τις αποκαλύψεις για διορισμούς κομματικών στελεχών στο Δημόσιο, καθώς ο ανώτερος αξιωματούχος έκανε λόγο για «πολιτικοποίηση του δημόσιου τομέα». Παράλληλα αναφέρθηκε σε βασικά υπουργεία» στην Ελλάδα που όπως φαίνεται δεν έχουν λάβει σοβαρά τις αποφάσεις του Ιουλίου!

Δεν γυρίζει το κουαρτέτο αν...

Ο αξιωματούχος όμως έθεσε ευθέως το ζήτημα μη επιστροφής του κουαρτέτου στην Αθήνα, δηλώνοντας:

«Κανείς δεν ξέρει πότε θα γυρίσουν οι επικεφαλής των δανειστών. Και δεν θα γυρίσουν αν κυβέρνηση δεν πάρει αποφάσεις. Όπως είπε δεν έχει προσδιοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής των εκπροσώπων των δανειστών στην Ελλάδα, τονίζοντας όμως ότι ο μεγάλος όγκος των τεχνικών διαβουλεύσεων έχει ολοκληρωθεί και ότι το βασικό στην παρούσα φάση είναι η λήψη αποφάσεων».

​​​​​