​Το… σχέδιο της κυβέρνησης Σημίτη φαίνεται ότι έβγαλε από το συρτάρι ο Αλέξης Τσίπρας, ώστε να "μπλοκάρει" τα μπλόκα των αγροτών και να μην αφήσει τα τρακτέρ να μπουν στην Αθήνα.
Το γλυκό σχέδιο της κυβέρνησης Σημίτη με το οποίο ανέστειλε τις αγροτικές κινητοποιήσεις
Ήταν το 1996, όταν ο τότε πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης και ο υπουργός Γεωργίας, Στέφανος Τζουμάκας, αγανακτισμένοι από τις πολυήμερες κινητοποιήσεις του αγροτικού κόσμου έδωσαν εντολή στα ΜΑΤ να... σκάσουν τα λάστιχα των αγροτών και να ρίξουν ζάχαρη στις μηχανές των τρακτέρ, ώστε να εμποδίσουν την κάθοδο τους στην πρωτεύουσα! Εκείνη την εποχή έγινε η πρώτη σοβαρή και οργανωμένη αγωνιστική κινητοποίηση των αγροτών, με συντονιστικές επιτροπές αγώνα, με παναγροτική ενημέρωση, και κοινές ομόφωνες αποφάσεις. Τότε "ξεπρόβαλε" η πρώτη πανελλαδικά γνωστή γενιά αγροτοσυνδικαλιστών, όπως ο Θανάσης Κοκκινούλης, ο Θανάσης Νασίκας, ο Γιάννης Πατάκης, ο Βαγγέλης Μπούτας και άλλοι.
Σήμερα... 20 χρόνια μετά, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, βλέποντας ότι οι αγρότες όχι μόνο δεν κάνουν πίσω, αντιθέτως σκληραίνουν την στάση τους και είναι αποφασισμένοι να κάνουν επέλαση με τα τρακτέρ τους στην Αθήνα, διεμήνυσε, διά στόματος Όλγας Γεροβασίλη πως η Τροχαία δεν θα επιτρέψει στους αγρότες να κατέβουν με τα τρακτέρ στο Σύνταγμα.
Το σαφές μήνυμα της Γεροβασίλη πίσω από τις λέξεις
Αν και η κ�� Γεροβασίλη δεν έκανε καμία αναφορά στις μεθόδους του 1996, δηλαδή στην "επιχείρηση" ζάχαρη και στα... σκασμένα λάστιχα, το μήνυμα της προς τους αγρότες ήταν σαφές.
«Σε αυτή τη χώρα υπάρχουν νόμοι και κανόνες που πρέπει να τηρηθούν. Είναι δουλειά της... Τροχαίας να δει τι θα κάνει σε αυτό το θέμα. Υπάρχουν κανόνες για το ποια οχήματα μπορούν να μπουν στο κέντρο της Αθήνας», είπε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το μεσημέρι της Τρίτης, προειδοποιώντας ότι η ...τροχαία ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΤΡΑΚΤΕΡ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ.
Η κα Γεροβασίλη έκανε νέα έκκληση στους αγρότες να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως διάλογος από μηδενική βάση δεν μπορεί να γίνει.
«Είμαστε ανοιχτοί στις προτάσεις του αγροτικού κόσμου, αυτές όμως δε�� μπορούν να αδιαφορούν για την συνολική κατάσταση της χώρας και ούτε βεβαίως για τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες που σηκώνουν τα τελευταία χρόνια το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής», τόνισε .
Στόχος της κυβέρνησης είναι να βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις, σύμφωνα με την κα Γεροβασίλη, η οποία είπε ότι αυτός πρέπει να είναι και ο στόχος του αγροτικού κόσμου, ο οποίος πρέπει να απομονώσει εκείνους που προσπαθούν να αξιοποιήσουν τις κινητοποιήσεις για πολιτικούς αποκλειστικά λόγους.
«Θα πρέπει να καταλάβουν πως αυτοί που σήμερα τους αγκαλιάζουν, ήταν αυτοί που λίγα χρόνια πριν τους λοιδορούσαν» πρόσθεσε, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα μ��ορέσουν να ανακόψουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στους ελέγχους των λιστών, στην αδειοδότηση των καναλιών και στην καταπολέμηση της διαφθοράς.
«Είμαι βέβαιη ότι οι αγρότες σύντομα θα καταλάβουν ποιοι θέλουν την εξεύρεση λύσης και ποιοι παίζουν ύποπτα πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη τους» είπε η κα Γεροβασίλη και κάλεσε ξανά σε διάλογο τους αγρότες.
Σημειώνεται πάντως πως από το 1996 μέχρι σήμερα γινόμαστε κάθε χρόνο τέτοια εποχή στο ίδιο έργο θεατές…. Κάθε Ιανουάριο, όπου οι αγροτικές εργασίες "παγώνουν" λόγω καιρού, οι αγρότες βγαίνουν στους δρόμους και κλείνουν τις εθνικές οδούς, διεκδικώντας τα συ��φέροντα το�� κλάδου τους, αγνοώντας τις περισσότερες φορές για τις δουλειές, τις ανάγκες, τις επιθυμίες, και τις υποχρεώσεις των συμπολιτών τους, που ταλαιπωρούνται ώρες πάνω στο δρόμο και καταξοδεύονται.
Aς ελπίσουμε να μην χρειαστεί ζάχαρη, ούτε για τα μπλόκα, ούτε για τον ...καφέ της παρηγοριάς και σύντομα να βρεθεί λύση προς το συμφέρον όλων των Ελλήνων και όχι μόνο της αγροτιάς.
Δείτε επίσης: