​Τέταρτο θέμα στην ατζέντα του Eurogoup της Πέμπτης θα είναι η ενδιάμεση έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, ενώ παραμένουν οι διαφωνίες σε ασφαλιστικό, φορολογικό, δημόσια οικονομικά, καθυστερεί το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και παραμένει η ανάγκη για μεταρρύθμιση του δημοσίου.

Σύντομο Eurogroup με 5 - 6 θέματα και καμία ουσιαστική απόφαση προαναγγέλλει ο κοινοτικός αξιωματούχος που ενημέρωσε σήμερα τον Τύπο στις Βρυξέλλες, ενόψει του Eurogroup της Πέμπτης. Το πρώτο θέμα της ατζέντας θα είναι οι χειμερινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν, με τους ανανεωμένους κινδύνους για την οικονομία της ευρωζώνης. Το δεύτερο θέμα της ατζέντ��ς θα είναι η συζήτηση για την χρηματοδότηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, σε σχέση με την ποιότητα των δημοσίων οικονομικών.

Ο Αξιωματούχος μίλησε με λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο τα κράτη μέλη κατανέμουν τα δημόσια έσοδα και τα ποσοστά που τοποθετούν σε επενδύσεις, την έρευνα, την ανάπτυξη και την εκπαίδευση. Τα ευρήματα όπως είπε δεν είναι δεσμευτικά, αλλά καλή συζήτηση για προβληματισμό. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει μια παρουσίαση για τον διεθνή ρόλο του ευρώ, που ανατέθηκε προς μελέτη στα όργανα πριν από ένα χρόνο. Ο Αξιωματούχος είπε ότι δεν έχει δει όλη την έκθεση, αλλά διαβεβαίωσε ότι από όσα διάβασε δεν υπάρχει κανένας ανασταλτικός παράγοντας για την διεθνή χρήση του ευρώ, παρά το γεγονός ότι το δολάριο είναι ακόμα κυρίαρχο.

Σε σχέση με την Ελλάδα η τρόικα (τέσσερις οργανισμοί) θα παρουσιάσει μια ενδιάμεση έκθεση, όπου ένας «μεγάλος αριθμός συναδέλφων» αφιέρωσε πολύ χρόνο στην Ελλάδα για να καταγράψει την κατάσταση.

«Τώρα οι συζητήσεις πρέπει να γίνουν πιο ουσιαστικές και να μπούμε σε στέρεα δεδομένα και αριθμούς», ανέφερε ο κοινοτικός αξιωματούχος.

Σε σχέση με τα θέματα που πρέπει να κλείσουν ανέφερε τα δημόσια οικονομικά του 2016, τη μεταρρύθμι��η δημοσίου, το ασφαλιστικό, τις ιδιωτικοποιήσεις και «πολλά άλλα».

«Όλα τα θέματα είναι δύσκολα πολιτικά, αλλά και πολύπλοκα», είπε ο Αξιωματούχος. «Όλοι θέλουν να τελειώσει σχετικά νωρίς» αλλά όπως τό��ισε «η ποιότητα είναι πάνω από την ταχύτητα, αυτό πιστεύω και εγώ». «Ελπίζουμε να τελειώσουμε σχετικά σύντομα», κατέληξε.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ερωτήσεων απαντήσεων μετά το πέρας της αρχικής του τοποθέτησης ο αξιωματούχος εξήγησε ότι: «είναι τελείως καθαρό ότι παρά την σύγκλιση, προφανώς οι διαφορές παραμένουν, αλλιώς θα στέλναμε ένα γράμμα και θα μας λέγαν οκ».

«Σε σχέση με το ασφαλιστικό είναι ανοικτό το ζήτημα των ποσοστών αναπλήρωσης, υπάρχει το θέμα του πως συνδέεις το σύστημα με την μαύρη αγορά εργασίας, καθώς το σύστημα πρέπει να ενθαρρύνει την επίσημη εργασία, να είναι ελκυστικό», ανέφερε. «Ξέρουν στην Αθήνα πως υπάρχει θέμα βιωσιμότητας, οι συζητήσεις ήταν αρκετά ανοιχτές, ακόμα ��μως και όταν υπάρχει σύγκλιση, οι διαφορές παραμένουν», σημείωσε.

Επιπλέον ο αξιωματούχος ανέφερε πως «το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων είναι πολύ σημαντικό για τα κράτη μέλη», είπε πως «πρέπει να τελειώσει πριν τον έλεγχο και εκεί μένει μεγάλος αριθμός νομοθεσίας που πρέπει να περάσει από το κοινοβούλιο, όπως υπάρχουν πολλές οντότητες του δημοσίου που πρέπει να μπουν στο ταμείο (προς πώληση) για να γίνει υπηρεσιακό», εξήγησε.

Όταν του ζητήθηκε να γίνει πιο συγκεκριμένος σε σχέση με το αν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία επανέλαβε πως:

«Δεν μπορώ να γίνω συγκριμένος στο θέμα του χρόνου, δεν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία, όμως η ελληνική κυβέρνηση κατανοεί ότι πρέπει να βιαστεί, η κυβέρνηση θέλει ταχύτητα, οι θεσμοί θέλουν ποιότητα, πρέπει να γίνουν και τα δύο».

Σε σχέση με την ανάγκη λήψης νέων μέτρων και για τους πολιτικούς διορισμούς ο αξιωματούχος απάντησε τα εξής:

«Τα τελικά στοιχεία για το 2015, μόλις τώρα πέρασαν στα χέρια των θεσμών, που είναι απαραίτητα για να πούμε τι πρέπει να γίνει. Δεν ξέρω τι έχουν να πουν σήμερα οι συνάδελφοι, όμως έτσι και αλλιώς, 1% μέτρων που υπάρχουν ήδη στο προσχέδιο του προϋπολογισμού πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα. Το θέμα της αποπολιτικοποίησης του δημοσίου είναι ζωτικής σημασίας, είχαμε πολλούς διορισμούς και πολλές απογοητεύσεις από υπουργεία της πρώτης γραμμής που δεν ��ήραν στα σοβαρά την ελληνική δέσμευση του Ιουλίου, αν πω ότι το κάνανε θα ήταν ευφημισμός. Υπάρχει λιγότερη χαρά γ��α το θέμα στο Eurogroup όπως καταλαβαίνετε».

Σε σχέση με τη επιστροφή της τρόικας απάντησε ότι «χρειάζονται πολλά στοιχεία ακόμα για να γυρίσουν πίσω».

Κληθείς να σχολιάσει την πτώση του ελληνικού χρηματιστηρίου ανέφερε ότι «όπως σε κάθε χρηματιστήριο, είδαμε ένα πολύ μεγάλο βαθμό διακύμανσης, το ζήτημα δεν είναι όμως αποκλειστικά ελληνικό, έχει να κάνει πολύ περισσότερο με την πτώση της ανάπτυξης στις αναδυόμενες οικονομίες», εξήγησε.

Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου