​Μετά από τις αποκαλύψεις της εφημερίδας "Αγορά" το Σάββατο για τους ωμούς εκβιασμούς του Τούρκου προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, προς τον Ζ. Κ. Γιούνκερ και τον Ντ. Τουσκ για 15.000 Αϊλάν στο Αιγαίο, νέα έγγραφα φωτιά έρχονται στο φως για να επιβεβαιώσουν το παιχνίδι που παίζει η Τουρκία στις πλάτες της Ελλάδας.

Τα έγγραφα αυτά φέρνει στο φως σήμερα το Euro2day και αποκαλύπτουν όλο το παρασκήνιο και το παζάρι που εξελίσσεται όσον αφορά στο προσφυγικό ανάμεσα στης Βρυξέλλες και την Άγκυρα.

Μέσα από αυτά, αποδεικνύεται πως από τις 16 Νοεμβρίου, οπότε και είχε συμφωνηθεί το λεγόμενο action plan ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν κατέφυγε σε στυγνούς εκβιασμούς, ζητώντας από την Ευρώπη ως αντάλλαγμα για συνεργασία στο προσφυγικό, την οικονομική ενίσχυση της χώρας του, όσο και την επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

euro1.jpg

Όπως καταγράφουν, ο κ. Ερντογάν, απείλησε τόσο τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, όσο και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ με τα εξής:

• Ότι θα στέλνει με λεωφορείο τους πρόσφυγες σε Ελλάδα και Συρία και θα αφήνει τους μετανάστες να πνίγονται στη θάλασσα.
• Απαιτεί τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ για δύο χρόνια να γίνουν 3 δισ. ευρώ τον χρόνο, απειλώντας πως διαφορετικά δεν θα υπάρξει συμφωνία.
• Απαιτεί επιτάχυνση των ενταξιακών ��ιαπραγματεύσεων και άνοιγμα νέων κεφαλαίων, χωρίς να δέχεται υποδείξεις από την Κομισιόν.
• Απαιτεί να καθυστερήσει η έκθεση προόδου της Τουρκίας, προκειμένου να βοηθηθεί ο ίδιος και να κερδίσει τις εκλογές.

Από τους διαλόγους που αποκαλύπτονται μάλιστα μέσα από τα έγγραφα, ο Τούρκος πρόεδρος είναι εριστικός, αλαζονικός και άκρως προκλητικός.

Δε διστάζει να συγκρίνει τα δάνεια που έχει πάρει η Ελλάδα την περίοδο της κρίσης, με τα χρήματα που προτίθεται να δώσει η Ευρώπη ως χρηματοδότηση στην Τουρκία για να συνεργαστεί στο προσφυγικό.

euro2.jpg

«Εάν μας δίνετε 3 δισεκατομμύρια ευρώ για δύο χρόνια, τότε δεν χρειάζεται να συνεχίσουμε τη συζήτηση. Η Ελλάδα έλαβε 400 δισεκατομμύρια κατά τη διάρκεια της κρίσης. Θα έπρεπε να αποσπάσουμε μερικά από εκείνα τα κονδύλια και να τα επενδύσουμε σε μια ζώνη ασφαλείας στη Συρία, ώστε να λύσουμε όλα τα προβλήματα με τους πρόσφυγες», φέρεται να λέει απροκάλυπτα ο Ερντογάν στον Γιούνκερ και στον Τουσκ.

Τότε μάλιστα ο κ. Τουσκ φέρεται να του απάντησε ότι δεν μπορούν να γίνουν τέτοιες συγκρίσεις, με τον Ερντογάν να τον διακόπτει και να του λέει πως η Τουρκία έχει ήδη δώσει 8 δισ. ευρώ σε στρατόπεδα προσφύγων και δεν δέχεται συστάσεις από κανέναν.

Όταν δε, ο κ. Τουσκ του τονίζει πως κινδυνεύει να καταργηθεί η Ζώνη Σένγκεν, εκείνος προκλητικά του απαντά ότι δεν τον αφορά καθόλου τι θα γίνει με το θέμα αυτό.

«Εάν δεν κλείσει η συμφωνία με την Τουρκία, τότε η ΕΕ θα έρθει αντιμέτωπη με περισσότερα από ένα μικρό αγόρι πνιγμένο στις ακτές της Τουρκίας. Θα είναι 10 και 15 χιλιάδες. Πώς θα το χειριστείτε αυτό το φαινόμενο;», φέρεται να είπε ο Ερντογάν, ενώ επιτέθηκε σε Γιούνκερ και Τουσκ για την έκθεση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ.

«Ποιος έγραψε αυτή την έκθεση; Πώς μπορέσατε και γράψατε αυτά τα πράγματα; Αυτή δεν είναι η πραγματική Τουρκία. Δεν ήρθατε ποτέ σε μένα να μάθετε την αλήθεια. Εδώ και 5 χρόνια δεν έχει ανοίξει κανένα κεφάλαιο», φέρεται να είπε ο κ. Ερντογάν.

Όταν μάλιστα ο κ. Γιούνκερ του είπε ότι η έκθεση προόδου καθυστέρησε μετά από αίτημα του ίδιου, ο Τούρκος πρόεδρος εξοργισμένος του επιτέθηκε, χαρακτηρίζοντάς τον ασεβή.

euro3.jpg
Ο πρόεδρος της Κομισιόν από την πλευρά του δήλωσε ότι αισθάνεται τώρα εκείνος «εξαπατημένος» και πρόσθεσε:

«Είχα την εντύπωση ότι θέλατε να συμφιλιωθείτε με την Ευρώπη, γιατί πραγματικά σταθήκαμε στο ύψος των προκλήσεων».

Όταν μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος τον προκάλεσε να πει έστω και μία παραχώρηση που έχει κάνει η ΕΕ προς την Τουρκία, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ ανέφερε τη δυνατότητα παροχής κονδυλίων, την επιτάχυνση των ενταξιακών διαδικασιών, τη φιλελευθεροποίηση της βίζας, αποφάσεις οι οποίες ήταν εξαιρετικά δύσκολες για τα κράτη-μέλη.

«Χρησιμοποιείτε προ-ενταξιακά κονδύλια. Πραγματικά αυτό είναι τίποτα. Δεν έχετε ανοίξει κεφάλαια. Περιμένουμε 53 χρόνια. Μας κοροϊδεύετε», φώναξε, τότε ο Ερντογάν και ο πρόεδρος της Κομισιόν του ανταπάντησε:

euro4.jpg
«Σε υποδέχθηκαμε σαν πρίγκιπα», για να εισπράξει το ειρωνικό σχόλιο «Σαν πρίγκιπα; Βεβαίως! Δεν εκπροσωπώ κάποια τριτοκοσμική χώρα».

«Αν δεν μας θέλετε, πείτε το καθαρά. Απλά θέλετε να κρατήσουμε τους πρόσφυγες, θα στείλουμε τους πρόσφυγες με λεωφορεία στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία», φέρεται να είπε στο ίδιο ύφος ο Τούρκος πρόεδρος.