Τον «καυτό» φάκελο του προσφυγικού άνοιξε τη Δευτέρα ο Νίκος Χατζηνικολάου «στον Ενικό» στο STAR, όπου ήταν φιλοξενούμενος ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτι��ής Γιάννης Μουζάλας και οι δήμαρχοι των νησιών που έχουν δεχθεί τις μεγαλύτερες ροές προσφύγων, ενώ έγινε σύνδεση και με τις Βρυξέλλες και τον Επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Κυρίτσης (Δήμαρχος Κω): Τα hotspots θα το κάνουν χειρότερο το πρόβλημα

Πρώτος το λόγο πήρε ο δήμαρχος της Κω Γιώργος Κυρίτσης, ο οποίος τόνισε ότι είναι ανοικτός για να ακούσει προτάσεις για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και των εισροών αλλά ξεκαθάρισε είναι αντίθετος με τη δημιουργία των hotspots στην Κω, θεωρώντας ότι θα ενισχύσουν τις ροές προς το νησί.

Μάλιστα, ο κ. Κυρίτσης επικαλέστηκε τη Μυτιλήνη ως επιχείρημα: «Γιατί σε εμάς που είμαστε πιο κοντά στην Τουρκία οι ροές των μεταναστών είναι πλέον έως 100 την ημέρα ενώ στη Μυτιλήνη δεν έχουν μειωθεί; Μήπως το κέντρο εγκατάστασης είναι ο λόγος;».

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα μπορούσε να συμφωνήσει σε κέντρο καταγραφής στην Κω αλλά «μόνο αν παραμένουν εδώ 24 ώρες οι μετανάστες και εν συνεχεία φεύγουν για Αθήνα». «Σκεφτείτε σε ένα νησί λίγων χιλιάδων κατοίκων να εγκλωβιστούν όλοι αυτοί εδώ» πρόσθεσε.

Μουζάλας: Δεν πάμε τους μετανάστες στα νησιά, είναι ήδη εκεί. Εμείς θέλουμε να βάλουμε τάξη

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, παίρνοντας το λόγο, κατηγόρησε τον δήμαρχο της Κω ότι δεν λέει την αλήθεια και πως έχει αλλάξει πολλές φορές θέσεις για το θέμα και «κάθε φορά είμαστε μπροστά σε μία άλλη θέση του κ. Κυρίτση».

«Υπάρχει μ��α άποψη που δεν λαμβάνει υπόψη της μια πραγματικότητα: δεν πάμε εκεί τους μετανάστες, είναι εκεί. Με τα κέντρα και τα hotspots προσπαθούμε να γίνει η καταγραφή μέσα σε 72 ώρες και αν συνεχεία να πάνε στην Αθήνα. Αυτόν τον σχεδιασμό, ο οποίος είναι εθνικός και υποχρέωση στην Ευρώπη, δεν τον θέλει ο κ. Κυρίτσης. Εγώ εκτιμώ ότι είναι λύση για τον τουρισμό» τόνισε ο κ. Μουζάλας, ο οποίος υποστήριξε ότι δίχως την καταγραφή στα κέντρα, η Κως θα επιστρέψει «στις εικόνες που βλέπαμε πέρυσι το καλοκαίρι».

Ερωτηθείς από τον κ. Χατζηνικολάου για τις απόψεις περί δημιουργίας κέντρων σε ακατοίκητα νησιά του Αιγαίου, είπε: «Φαντάζομαι ότι ήρθαμε να κάνουμε σοβαρή συζήτηση σήμερα… Έχουν δικαιώματα και οι πρόσφυγες. Η έννοια ότι ο πρόσφυγας πηγαίνει εξορία είναι ξένη στην κυβέρνηση».

«Η θέση μας είναι hotspots στην Τουρκία, έλεγχος στα σύνορα και διαχωρισμός εντός 48 ωρών»

Στη συνέχεια, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει ολοκληρωμένη θέση για το θέμα και είναι η εξής:

• Δημιουργία hotspots στην Τουρκία

• Έλεγχος στα σύνορα

• Παραλαβή από τις βάρκες από τη Frontex και μεταφορά στα ελληνικό hotspots

Διαχωρισμός εντός 48 ωρών, με τους παράνομους μετανάστες να γυρίζουν πίσω.

Τον Ιανουάριο μπήκαν στην Ελλάδα 53.000 και επιστράφηκαν στην Τουρκία μόλις… 130!

Όπως τόνισε ο ίδιος, τη συγκεκριμένη θέση την έχει υποβάλει στους ��υρωπαίους από τον Σεπτέμβριο που ανέλαβε ωστόσο παραδέχθηκε πως μέχρι στιγμής «έχουμε επιστρέψει πολύ λίγους», προσθέτοντας πως «το πρόβλημα ξεκινά από την ακτή της Τουρκίας».

Μάλιστα έδωσε και έναν χαρακτηριστικό αριθμό: τον τελευταίο μήνα έχουν εισέλθει στην Ελλάδα 53.000 πρόσφυγες και έχουμε επιστρέψει μόλις… 130!

«Έχουμε σηκώσει και αεροπλάνα για το Πακιστάν. Τα δύο μας τα γύρισαν πίσω, το ένα άφησε τους μισούς. Η Ελλάδα θέλει τις επιστροφές, δεν είναι αλήθεια το αντίθετο. Η Ευρώπη είναι αυτή που δεν μπορεί να τις πετύχει» διευκρίνισε ο κ. Μουζάλας.

Σε έναν σύντομο διάλογο που ακολούθησε με τον δήμαρχο της Κω, ο κ. Μουζάλας ρωτήθηκε γιατί προβλέπεται με νόμο παραμονή στα κέντρα μέχρι 25 μέρες -με δυνατότητα και για περαιτέρω παραμονή- και δεν προβλέπεται για 48 ώρες ώστε να συμφωνήσουν και όλοι οι δήμαρχοι. «Πρέπει να έχουμε περιθώριο χρόνου επειδή δεν εξαρτώνται οι ροές από εμάς. Αν έρθουν 500, μπορούμε να το κάνουμε σε 24 ώρες,. Αν έρθουν 1.500, μπορούμε σε 48 ώρες. Από εκεί και πέρα, θα χρειαζόταν περισσότερος χρόνος» αποκρίθηκε ο κ. Μουζάλας.

Τι είπε για το ΝΑΤΟ και τις κοινές περιπολίες

Ο υπουργός ρωτήθηκε και για το θέμα με τις κοινές περιπολίες Τουρκίας-Ελλάδας με εμπλοκή του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Μουζάλας επεσήμανε πως ό,τι ξέρει για το θέμα είναι από τα ΜΜΕ και εξήγησε ότι αν αφορούν τις ακτές της Τουρκίας είναι θετικό και μπορεί να γίνει αποδεκτό. «Αν αφορά, όμως, και τις δύο ακτές, πρέπει να το δούμε λίγο» τόνισε.

Αβραμόπουλος: Εάν η Ελλάδα είχε κινηθεί πιο γρήγορα, θα είχαμε αποφύγει πολλά

Στην εκπομπή μίλησε και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σε ζωντανή σύνδεση, ο οποίος υποστήριξε ότι «εάν γίνει νωρίτερα πολλά απ' όσα γίνονται τώρα, θα είχαν αποφευχθεί πολλά και ειδικά στα νησιά». Ωστόσο, εξήρε τις προσπάθειες της κυβέρνησης και τόνισε πως αναγνωρίζονται από την Ευρώπη.

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης σημείωσε ότι θα στείλει επιστολή στις χώρες-μέλη που δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους για το προσφυγικό, ώστε να το πράξουν, ωστόσο πρόσθεσε: «Επικαλούνται το πρόσχημα ότι από την ώρα που δεν έχουν λειτουργήσει τα hotspot δεν μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία. Και υπάρχει μια αλήθεια σε αυτό».

Ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι υπάρχει μια παρανόηση για τα 3 δισ. ευρώ στην Τουρκία: «Δεν δίνονται στην Τουρκία αλλά στο ειδικό fund για να βοηθηθούν οι πρόσφυγες. Τα διαχειρίζεται ειδική μεικτή διαχειριστική αρχή και αφορά τη διατροφή, την ιατρική περίθαλψη και τις εγκαταστάσεις των προσφύγων».

«Δεν γίνεται να δημιουργηθούν hotspots στην Τουρκία»

Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, τα hotspots μπορούν να δημιουργηθούν μόνο στην Ελλάδα και όχι στην Τουρκία, ενώ -όπως εξήγησε- θα αποτελούνται από στελέχη της Europol, της Frontex, της Eurojust και των εθνικών αρχών.

Όσον αφορά την Ελλάδα, τόνισε ότι δεν έχει απορροφήσει κονδύλια ύψους 375 εκ. ευρώ, ενώ υποστήριξε ότι πάντα τα αιτήματα της εξετάζονται κατά προτεραιότητα και μέχρι σήμερα «από τα 16, έχουν εγκριθεί τα 14 και έχουν δοθεί 29,2 εκ. ευρώ».

«Δεν υπάρχει θέμα ενίσχυσης των συνόρων με τα Σκόπια»

Αναφορικά με το θέμα της ενίσχυσης των συνόρων με τα Σκόπια με… ευλογίες της Ευρώπης, ο Επίτροπος Μετανάστευσης, είπε: «Ποτέ δεν τέθηκε θέμα για στρατιωτική ενίσχυση των συνόρων με τα Σκόπια, όπως και ποτέ δεν τέθηκε θέμα για έξοδο της χώρας από τη Σένγκεν. Δεν τίθεται ζήτημα να προστατευτεί η υπόλοιπη Ευρώπη από την Ελλάδα. Η Ελλάδα πρέπει να επαινεθεί για το γεγονός ότι περιθάλπει όλους αυτούς τους ανθρώπους και ειδικά οι κάτοικοι των νησιών που έχουν δώσει δείγματα πολιτισμού με τη στάση τους». Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι «δεν έγιναν ποτέ επίσημα συζητήσεις για “μικρή Σένγκεν”».

«Η Ελλάδα έχει στην πλήρη στήριξη της Ευρώπης, δεν είναι μόνη» κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος.