Αντιδράσεις και νέο «πονοκέφαλο» στην κυβερνητική πλειοψηφία αναμένεται να προκαλέσει η πρωτοβουλία 20 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για «πλήρη νομιμοποίηση βιομηχανικής κάνναβης και ινδικής κάνναβης για ιατρικούς και φαρμακευτικούς λόγους» με την σχετική ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, προς τους Υπουργούς:


-Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

-Υγείας

-Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού

-Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

-Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

«Από το 2013 περιμένουμε την υπογραφή των συναρμόδιων υπουργείων για τη νομιμοποίηση της κλωστικής ή αλλιώς βιομηχανικής κάνναβης. Ενώ ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες καλλιεργείται η κλωστική κάνναβη και μάλιστα επιδοτείται από την ΕΕ, στην Ελλάδα δεν έχει γίνει ακόμα σαφές στο ευρύ κοινό ότι η κλωστική κάνναβη με την ινδική κάνναβη δεν έχουν καμία σχέση, καθώς η ευφορική ινδική κάνναβη περιέχει την ψυχοτρόπο ουσία THC σε ποσοστό 16%, ενώ η κλωστική κάνναβη μόλις σε ποσοστό 0,2%» αναφέρει αρχικά η ερώτηση

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν μάλιστα ότι «η αύξηση της παραγωγής, η εξαγωγική δραστηριότητα και η μεταποίηση των προϊόντων της κάνναβης μπορούν να δώσουν ώθηση στην ελληνική οικονομία, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να φέρουν έσοδα στα δημόσια ταμεία. Δεν συντρέχει λοιπόν κανένας λόγος περαιτέρω καθυστέρησης της επανανομιμοποίησης της βιομηχανικής κάνναβης».

Στη συνέχεια όμως υποστηρίζουν ότι «είναι επίσης καίριο» το αίτημα νομιμοποίησης της ινδικής κάνναβης για ιατρικούς και φαρμακευτικούς λόγους.

«Η ινδική κάνναβη ήταν γνωστή και ευρέως διαδεδομένη ως φάρμακο σε όλους τους πολιτισμούς της γης, ενώ χρησιμοποιούνταν μέχρι και τις αρχές του 20��υ αιώνα ως πρώτης τάξεως θεραπευτικό μέσο. Από τη δεκαετία του 1930, ωστόσο, άρχισε ο εξοβελισμός της ως θεραπευτικού μέσου μιας και, στο πλαίσιο της καταπολέμησης των ναρκωτικών ουσιών, τοποθετήθηκε ιδεοληπτικά και άκριτα στην κατηγορία αυτή. Ωστόσο, η απόλυτη αντικατάσταση αυτού του καταξιωμένου μέχρι τότε θεραπευτικού μέσου από τα προϊόντα της φαρμακοβιομηχανίας δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση μιας σειράς από σημαντικές ασθένειες, θύματα των οποίων πέφτουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο» αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ!

Προς επίρρωση των ισχυρισμών τους απαριθμούν τις ασθένειες στις οποίες έχει – κατά τους ίδιους – ευεργετικές συνέπειες η χρήση ινδικής κάνναβης (όπως το γλα��κωμα, ο καρκίνος, η επιληψία, η νευρική ανορεξία, κακοήθεις νεοπλασίες) που καθιστούν «επιβεβλημένη» τη νομιμοποίηση της για φαρμακευτική χρήση.

Υποστηρίζουν ακόμα οι ερωτώντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι «η ποινικοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης έχει μεταξύ άλλων ως αποτέλεσμα την εξώθηση πολλών ασθενών και των οικογενειών του στη χρήση παράνομων οδών για την απόκτησή της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (απώλεια σημαντικών εσόδων για το κράτος, που προσπορίζεται το οργανωμένο έγκλημα, εξώθηση ασθενών στην παρανομία)» και καταλήγουν:

«Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί: Σε ποιες νομοθετικές ενέργειες σκοπεύουν να προβούν προκειμένου να καταστήσουν νόμιμη την παραγωγή, μεταποίηση και αξιοποίηση τόσο της βιομ��χανικής όσο και της φαρμακευτικής κάνναβης;».

Την ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: Μπαλαούρας Γεράσιμος, Βαρδάκης Σωκράτης, Γεννιά Γεωργία, Γκαρά Νατάσα, Γκιόλας Γιάννης, Καρακώστα Εύη, Κατριβάνου Βασιλική, Κουράκης Αναστάσιος, Μιχελογιαννάκης Ιωάννης, Μουμουλίδης Θέμης, Μπάρκας Κώστας, Ντζιμάνης Γιώργος, Πάλλης Γιώργος, Παπαφιλίππου Γιώργος, Παυλίδης Κώστας, Σαντορινιός Νεκτάριος, Σαρακιώτης Ιωάννης, Σταματάκη Ελένη, Στέφος Γιάννης και Στογιαννίδης Γρηγόρης.