Επανεξέταση των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών μετά από τρία χρόνια υποσχέθηκε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, παρουσιάζοντας κάποιες βελτιώσεις στο σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο προτείνει μια μεταβατική περίοδο τριών ετών κατά την οποία οι νέες εισφορές θα έχουν μείωση που θα ξεκινά από το 50% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ και θα αναπροσαρμόζεται κλιμακωτά ανά 1% για κάθε πρόσθετα 1.000 ευρώ εισοδήματος.

«Στο τέλος της τριετίας θα επανεξεταστούν οι εισφορές γιατί είναι υψηλές σήμερα, αλλά δεν μπορούν να μειωθούν, γιατί αν τις μειώσουμε δεν θα πληρώνονται οι υφιστάμενες συντάξεις», τόνισε ο κ.Κατρούγκαλος, αναγνωρίζοντας ότι οι εισφορές πράγματι είναι ιδιαίτερα υψηλές σήμερα.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι με βάση το σχέδιό του θα υπάρξουν οφέλη για τα 2/3 των ελεύθερων επαγγελματιών και διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Πάντως, ο υπουργός Εργασίας εμφανίσθηκε πρόθυμος να συζητήσει και οποιαδήποτε άλλη πρόταση κατατεθεί στο τραπέζι του διαλόγου με τους ελευθέρους επαγγελματίες, ενώ σε ότι αφορά στους αγρότες άφησε επίσης ανοικτό το ενδεχόμενο νέας βελτιωτικής πρότασης ανάλογης με την «ιδιαιτερότητα του επαγγέλματός τους».