​Στην αρνητική έκθεση της Κομισιόν, όσον αφορά στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα, ώστε να ολοκληρωθούν όσα έχουν συμφωνηθεί για το προσφυγικό, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, μιλώντας στην ηλεκτρονική έκδοση του Spiegel.

Ο κ. Μουζάλας επανέλαβε πως η έκθεση βασίζεται σε εξέταση που έγινε το Νοέμβριο, περιγράφει τα κακώς κείμενα που υπήρχαν τότε, όμως επισημαίνει ότι παρουσιάστηκαν με υπερβολικό τρόπο.

Σημείωσε ακόμα ότι οι ελλείψεις στο πεδίο της καταγραφής των προσφύγων οφείλεται στην έλλειψη του απαραίτητου εξοπλισμού και υπογράμμισε ότι γι’ αυτές κύριος υπεύθυνος δεν είναι η Ελλάδα.

«Ζητήσαμε 1.800 υπαλλήλους της Frontex – όμως ήρθαν μόλις 800. Υπάρχει έλλειψη μεταφραστών. Και χρήματα για νέες συσκευές Eurodac λάβαμε από την ΕΕ μόλις την περασμένη εβδομάδα», δήλωσε ο κ. Μουζάλας.

Παραδέχθηκε, πως η Ελλάδα φέρει ευθύνη για τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί στην κατασκευή των κέντρων φιλοξενίας για την καταγραφή των προσφύγων, σημείωσε όμως ότι «οι καθυστερήσεις αυτές είναι για πολλούς μια βολική δικαιολογία, ώστε να μας επιτεθούν πολιτικά».

«Υπάρχουν και άλλες αλήθειες, όπως το γεγονός ότι μόλις τον Οκτώβριο εκταμιεύθηκαν χρήματα από την ΕΕ για την Ελλάδα», είπε.

Όσον αφορά στις απειλές περί εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, τις χαρακτήρισε «ανοησία» από νομικής άποψης και πρόσθεσε πως «τέτοιες απειλές δεν βοηθούν ούτε εμάς τους Έλληνες ούτε την Ευρώπη. Ό,τι κι αν συμβεί με τη Σένγκεν δεν θα έχει καμία επιρροή στη ροή προσφύγων».

Ο κ. Μουζάλας επέκρινε επίσης ορισμένες χώρες της Ευρώπης για την πολιτική κλειστών συνόρων που ακολουθούν, ενώ αν και αναγνώρισε τη συνεισφορά της Γερμανίας στο προσφυγικό, δεν έκρυψε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να κλείσει και αυτή τα σύνορά της.

«Η Γερμανία έχει δεχθεί ήδη περισσότερους από 1,2 εκατ. ανθρώπους. Η Άνγκελα Μέρκελ είναι υπό πίεση. Γι' αυτό φοβάμαι ότι τα γερμανικά σύνορα ενδέχεται να σφραγιστούν από ένα σημείο και έπειτα. Θέλουμε να το αποτρέψουν αυτό. Η Γερμανία είναι αυτή τη στιγμή η φωνή της λογικής στην Ευρώπη. Σε αυτή την κρίση λαμβάνει υπόψη της τόσο τους κινδύνους για την ασφάλεια όσο και τα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε.