​Το πλαίσιο της στρατηγικής, όπως τη χαρακτήρισε, συνεργασίας με το Ιράν, παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στο Τεχνολογικό Πάρκο Τεχεράνης, σημειώνοντας ότι οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν σε θέματα τεχνολογίας και καινοτομίας, ενέργειας, εμπορίου, πολιτισμού και ναυτιλίας.

_ABP0197.jpg

_ABP0272-Pano.jpg
Πέραν της βούλησης της ελληνικής κυβέρνησης για την πολύπλευρη ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας, ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε την Τεχεράνη, ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει η γέφυρα που θα ενώσει ενεργειακά, οικονομικά και εμπορικά το Ιράν με την Ε.Ε.

_ABP0513.jpg
Υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό, ο επικεφαλής του Τεχνολογικού Πάρκου Μαχντί Σαφαρίνια, ο οποίος χαρακτήρισε τον κ. Τσίπρα ως τον πιο ανεξάρτητο ηγέτη της Ευρώπης, τόνισε ότι στο Πά��κο είναι μέλη πάνω από 30 επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας και δραστηριοποιούνται πάνω από 3.000 ερευνητές.

_ABP0339-Pano.jpg
Ο Ιρανός αξιωματούχος σημείωσε ότι η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού μπορεί να αποτελέσει την απαρχή της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της τεχνολογίας, τονίζοντας ότι το Ιράν είναι η έβδομη χώρα στον κόσμο ως προς την ανάπτυξη της νανοτεχνολογίας.

_ABP4487.jpg
Την ίδια στιγμή, κάλεσε τις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην έρευνα και την τεχνολογία να συμμετάσχουν στη μεγάλη έκθεση που θα γίνει στο Ιράν τον Μάιο.

_ABP5078.jpg
Απαντώντας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τόνισε τους ιστορικούς δεσμούς που ενώνουν τις δύο χώρες και έκανε λόγο για επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να αναπτύξει σχέσεις στρατηγικού χαρακτήρα με το Ιράν. Ο ίδιος διαβεβαίωσε τους Ιρανούς ότι η Ελλάδα θα γίνει «η γέφυρα που θα ενώσει ενεργειακά, οικονομικά και εμπορικά το Ιράν με την Ε.Ε.».

_ABP5618.jpg
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει σημαντικό ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα των τεχνολογιών και δήλωσε ότι τις δύο χώρες τις ενώνουν σημαντικοί δεσμοί δύο ισχυρών πολιτισμών, αλλά μπορεί να μας ενώσει και το μέλλον σε συνεργασίες σε σειρά από τομείς, όπως οι νέες τεχνολογίες.

_ABP5638.jpg
Απαντώντας στη δήλωση του Ιρανού αξιωματούχου ότι είναι ο πιο ανεξάρτητος ηγέτης της Ε.Ε., ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα έχει ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική και παρά την κρίση, ανοίγει τα φτερά της συνεργαζόμενη με σημαντικές χώρες της περιοχής, όπως με το Ιράν.

_ABP5144.jpg
Το κύριο πρόγραμμα επαφών του πρωθυπουργού θα γίνει αύριο με τις συναντήσεις που θα έχει με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων του ανώτατου ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, και του προέδρου, Χασάν Ρουχανί. Στο πλαίσιο των συναντήσεων θα υπογραφούν μια σειρά από συμφωνίες.