​Λύση με το μικρότερο πολιτικό κόστος που να ικανοποιεί όμως και τους δανειστές αναζητά η κυβέρνηση. Μάλιστα, περίπου 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ φέρονται να έχουν δεύτερες σκέψεις για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Επιπλέον, φαίνεται πως στο μέτωπο των ελεύθερων επαγγελματιών το υπουργείο Εργασίας εξετάζει εναλλακτική πρόταση. «Προφανώς θα πάμε σε μια ήπια προσαρμογή ώστε να μπορούν πραγματικά οι ασφαλισμένοι επιστήμονες και ελεύθερ��ι επαγγελματίες να καταβάλλουν τις εισφορές» ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν δέχεται κανένα σχέδιο που δεν θα περιλαμβάνει περικοπές στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης αλλά και ότι βλέπει δημοσιονομικό κενό, άνω των 6 δισ. ευρώ ως το 2018.

Προκειμένου η τρόικα να πάρει το αεροπλάνο της επιστροφής για την Αθήνα και να ολοκληρώσει την αξιολόγηση η κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει προτάσεις για το πώς θα κλείσει η «τρύπα» του 1 δις στον προϋπολογισμό το 2016.