Έχοντας βγάλει κίτρινες κάρτες σε βασικές παραμέτρους του ασφαλιστικού και του φορολογικού της κυβέρνησης, το κουαρτέτο των θεσμών αποχώρησε σήμερα από την Αθήνα, με την κυβέρνηση να ευελπιστεί σε πολιτική διαπραγμάτευση για να υπάρξει συμφωνία.

Για «πρόοδο και εποικοδομητικό διάλογο σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα» έκανε λόγο μεν ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Β. Ντομπρόφσκις, απαντώντας σε ερώτηση του Θάνου Αθανασίου στις Βρυξέλλες, αλλά ανέδειξε την απόσταση που υπάρχει μεταξύ Αθήνας και θεσμών σε βασικά ζητήματα της διαπραγμάτευσης.

Την ίδια ώρα, ��ια να βρεί λύση σε αυτά τα ζητήματα, η Αθήνα μιλούσε για άλλη μια φορά για πολιτική διαπραγμάτευση. Και αυτό παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν ουδέποτε έγινε ουσιαστικά όταν επιχειρήθηκε από την κυβέρνηση, καθώς οι υπουργοί και οι ηγέτες της ευρωζώνης πάντα παρέπεμπαν στην τρόικα.

«Χρειάζεται δουλειά σε τεχνικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο. Και εμείς και οι θεσμοί θέλουμε εύλογη συμφωνία σε εύλογο χρόνο» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά την ολοκλήρωση ενός ακόμη γύρου διαπραγμάτευσης.

Στο ασφαλιστικό το κουαρτέτο έχει βάλει βέτο στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και έχει διατυπώσει ενστάσεις για την παροχή της βασικής σύνταξης μόνο με δεκαπέντε έτη ασφάλισης κ��ι τα υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης για τους χαμηλόμισθους. Δεν έχει ζητήσει ευθέως μείωση συντάξεων αλλά το υπονοεί, μιλώντας για ανάγκη δίκαιης μεταρρύθμισης με αλληλεγγύη των γενεών.

Στο φορολογικό οι θεσμοί έχουν βγάλει κίτρινη κάρτα στη θέσπιση ανώτατου φορολογικού συντελεστή 50% με διατήρηση της εισφοράς αλληλεγγύης που ανεβάζει τον τελικό συντελεστή ακόμη και στο 58% που θεωρείται ληστρικός. Βέτο έχει βάλει το κουαρτέτο και στη θέσπιση ενιαίας κλίμακας

Για το εισόδημα από ενοίκια η κυβέρνηση εξετάζει τη διατήρηση της αυτοτελούς φορολόγησης, αλλά με νέους αυξημένους συντελεστές. Η πρόταση προβλέπει ότι για το εισόδημα έως 12.000 ευρώ ο συντελεστής θα αυξηθεί από το 11% στο 15%, για εισόδημα από 12.000 έως 40.000 θα αυξηθεί από το 33% στο 35% και για εισόδημα άνω των 40.000 θα θεσπιστεί νέος συντελεστής 45%.