Ολοκληρώθηκε σήμερα η πρώτη φάση της αξιολόγησης του προγράμματος από τους επικεφαλής των θεσμών, με σημεία σύγκλισης σε αρκετάσημεία, σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αλλά και με την παραδοχή ότι σε άλλα ζητήματα χρειάζεται να υπάρξει πρόοδος.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών, υπήρξε συμφωνία στη «βασική αρχιτεκτονική» για φόρο εισοδήματος- ασφαλιστικό. «Το καλό είναι ότι και στον φόρο εισοδήματος και στο ασφαλιστικό έχουμε συμφωνία στη βασική αρχιτεκτονική. Στη λογική των μεταρρυθμίσεων έχουμε κοινή βάση» τόνισε για το ζήτημα.

«Καταγράψαμε σημεία σύγκλισης και αυτά στα οποία χρειάζεται περισσότερη πρόοδος σε τεχνικό ή πολιτικό επίπεδο» ανέφερε επίσης ο κ. Τσακαλώτος που υποστήριξε ακόμη για τους θεσμούς ότι «καταλαβαίνουν τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης να μην μειωθούν οι συντάξεις».

Οι εκπρόσωποι των θεσμών αναχωρούν σήμερα από την Αθήνα, ενώ τα τεχνικά κλιμάκια θα παραμείνουν. «Έχουμε κάθε προσδοκία ότι θα επιστρέψουν περίπου στο χρονοδιάγραμμα που ξέρετε, ώστε να μπει η διαπραγμάτευση στην τελευταία φάση», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών. Όπως συμπλήρωσε«και οι εκπρόσωποι θέλουν να συζητήσουν μεταξύ τους, αλλά παραμένει ως ορόσημο η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης στο τέλος Φεβρουαρίου».

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε χαρακτηριστικά σχετικά με την διαπραγμάτευση ότι «αν με ρωτούσατε, είμαι πιο ευχαριστημένος σήμερα σε σχέση με την πρώτη μέρα».

​ ​​​​​