«Αν θέλουμε να συνεχίσουμε να μετακινούμαστε ελεύθερα στο εσωτερικό της Ευρώπης, πρέπει να διαχειριζόμαστε καλύτερα τα εξωτερικά μας σύνορα. Βοηθάμε την Ελλάδα να το πετύχει αυτό, και ο ίδιος γνωρίζω ότι η Ελλάδα προσπαθεί» αναφέρει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνέντευξή του στο EurActiv.

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης επισημαίνει πως η Κομισιόν δεν απειλεί καμία χώρα με έξοδο από τη Σένγκεν, ενώ ξεκαθαρίζει πως «τα σύνορά μας δεν χρήζουν "προστασίας" από έκθετους σε κίνδυνο ανθρώπους, χρειάζονται καλύτερη οργάνωση».

Ο ίδιος, τονίζει ότι σε όποιον βρίσκεται ενώπιον ευρωπαϊκού συνόρου και επιθυμεί να αιτηθεί άσυλο «θα πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα να το κάνει» ωστόσο προσθέτει πως από την άλλη θα πρέπει να γνωρίζουμε ποιοι είναι αυτοί που φθάνουν, να καταγράφονται και να δίνουν δακτυλικά αποτυπώματα.

Ο κ. Αβραμόπουλος ισχυρίζεται ότι πέραν των hotspots στην Ελλάδα, θα πρέπει να δημιουργηθούν και «κέντρα κράτησης ή απομάκρυνσης για εκείνους που λαμβάνεται η απόφαση να επιστρέψουν, ιδιαίτερα εάν υπάρχει κίνδυνος διαφυγής και εάν δεν είναι πρόθυμοι να επιστρέψουν εθελοντικά».

Τέλος, ο Επίτροπος Μετανάστευσης χαρακτηρίζει την προσφυγική κρίση «ένα πολύπλοκο και πολύπλευρο θέμα», το οποίο δεν μπορεί να λυθεί με το πάτημα ενός κουμπιού.