​«Η Ελλάδα θα εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα, όπως ταιριάζουν στον ευρωπαϊκό πολιτισμό, υπό όρους ανθρωπισμού και Δημοκρατίας», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη συνάντησή του με τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ την Πέμπτη το βράδυ.

Ο κ. Παυλόπουλος, επεσήμανε παράλληλα όμως ότι τόσο οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, όσο και η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Ευχαρίστησε ακόμα τον κ. Καζνέβ, διότι στις δηλώσεις του υπογράμμισε την ανάγκη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, αλλά και στη διευκρίνησή του ότι όσοι μιλούν για έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του Σένγκεν, δεν ξέρουν γι�� ποιο πράγμα μιλούν και σε θεσμικό και σε πολιτικό επίπεδο.

«Ζητούμε από τους εταίρους μας, να δείξουν και εκείνοι το πνεύμα αλληλεγγύης και ανθρωπισμού που πρέπει να διέπει την αντιμετώπιση αυτής της μεγάλης κρίσης. Δυστυχώς υπάρχουν εταίροι μας, που αντιμετωπίζουν με φοβικά σύνδρομα το Προσφυγικό, που δεν ταιριάζουν στην Ευρώπη. Το κακό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε στη ρίζα του, που δεν είναι άλλη από τον πόλεμο στη Συρία», είπε.

Όσο για τις ευθύνες της Τουρκίας, υπογράμμισε ότι «είναι απαραίτητη η συνεργασία της με όρους δημοκρατίας και πολιτισμού» και ότι «είναι αδιανόητο να υπάρχει εκμετάλλευση των ανθρώπων από την πλευρά ορισμένων τουρκικών αρχών».

Ο κ. Καζνέβ, αναγνώρισε την πρόοδο που έχει επιτευχ��εί από την πλευρά της Ελλάδας στη διαδικασία εισόδου, καταχώρησης και αναγνώρισης όλων των μεταναστών και των προσφύγων που έφτασαν στη χώρα μας και παραδέχθηκε ότι υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, με τις μεταναστευτικές ροές και ιδιαίτερα με το θέμα των παράνομων μεταναστών.

Προειδοποίησε μάλιστα πως «εάν δεν καταφέρουμε να την διαφυλάξουμε με πλήρη αλληλεγγύη και συνεργασία μεταξύ μας, τότε δεν θα υπάρχει Σένγκεν», ενώ έκανε γνωστή την πρόθεση της Γαλλίας να προσφέρει την απαραίτητη βοήθεια στην Ελλάδα για τον εντοπισμό των πλαστών διαβατηρίων, για την αποτροπή της τρομοκρατικής απειλής, καθώς και για συνδρομή στην ολοκλήρωση των hotspots.