Την ώρα που η κυβέρνηση γονατίζει με το ασφαλιστικό και το φορολογικό τον ιδιωτικό τομέα, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες, ολοκληρώνει τις επαναπροσλήψεις στο Δημόσιο, με 94 μέσα στο 2016, γιγαντώνοντας παράλληλα το κομματικό κράτος. Το κόστος βαραίνει, όπως πάντα, τους φορολογουμένους.

Οι επιστροφές -σταδιακά από την περασμένη άνοιξη- αφορούν:

-1065 απολυθέντες

-1865 σε διαθεσιμότητα (που ελάμβαναν το 75% του μισθού τους)

-1038 που είχαν επανέλθει στο Δημόσιο με δικαστικές αποφάσεις, αλλά για αρκετούς εκκρεμούσε ο ορισμός της νέας τους οργανικής θέσης και

-1559 εργαζόμενους της ΕΡΤ.

Δηλαδή συνολικά 5. 527.

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Το συνολικό κόστος των επαναπροσλήψεων φτάνει τα 32,555 εκατομμύρια ευρώ, συν 9,522 εκατομμύρια από τις επανατοποθετήσεις, μετά από δικαστικές αποφάσεις. Δηλαδή, συνολικά επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός με 41,877 εκατομμύρια ευρώ!

Όμως η κυβέρνηση τότε είχε δεσμευτεί ότι το ποσό αυτό, θα καλυπτόταν κυρίως από τη μείωση στο μισό, του αριθμού των μετακλητών υπαλλήλων. Ωστόσο, μετά τις τελευταίες εκλογές -σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία- οι μετακλητοί, όχι μόνο δεν μειώθηκαν, αλλά αυξήθηκαν στα τέλη του '15 σε 1901, από 628 τον περασμένο Σεπτέμβριο και 1. 888 το Δεκέμβριο του '14, με μηνιαίες απολαβές έως και 4800 ευρώ, με τις υπερωρίες!

Μάλιστα, με βάση το νέο νομοσχέδιο, ανοίγει παράθυρο ώστε οι κυβερνητικοί αυτοί υπάλληλοι να μπορούν να διεκδικήσουν διευθυντικές θέσεις στη νέα ιεραρχία του Δημοσίου. Παράλληλα "βροχή" έχουν πέσει οι αποκαλύψεις για όργιο τοποθετήσεων συγγενών και φίλων σε θέσεις μετακλητών, με τελευταίο κρούσμα, την πρόσληψη στο υπουργείο Οικονομίας ως ειδικού συνεργάτη, του Νίκου Παπαϊωάννου, αδελφού του γενικού γραμματέα Διαφάνειας.

Οι εργαζόμενοι που επιστρέφουν στο Δημόσιο, καλύπτουν μέρος των 15.000 ��υνολικά προσλήψεων που προβλέπονταν -βάσει μνημονίου- για το '15. Δηλαδή στερούν ισάριθμες προσλήψεις νέων υπαλλήλων, που θα προσλαμβάνονταν μέσω ΑΣΕΠ.

​​​​