«Η Ελλάδα έχει βιώσει από πρώτο χέρι τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης. Παρ όλα αυτά, σε αντίθεση με άλλους, επιμένουμε να αντιμετωπίζουμε την πρόκληση με ανθρωπισμό» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Διεθνή Διάσκεψη Δωρητών «Supporting Syria and the Region» στο Λονδίνο.

_BC_2303.jpg
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η Ελλάδα έχει δεχθεί από τον Ιούλιο πάνω από 900.000 μετανάστες και πρόσθεσε πως «δεν μπορούμε να σπρώχνουμε τους ανθρώπους από χώρα σε χώρα, σαν η διαχείρισή τους να είναι ευθύνη κάποιου άλλου».

_BC_2376.jpg
«Αναρωτιέμαι, τι θα είχε συμβεί σε εκατομμύρια Σύρων, αν η Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος, αποφάσιζαν να υψώσουν τείχη. Ή αν όλη η Ευρώπη είχε πει: ‘’Οι πρόσφυγες δεν είναι ευπρόσδεκτοι εδώ. Το τι συμβαίνει στη Μεσόγειο δεν είναι δικό μας πρόβλημα’’» τόνισε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι αυτό που χρειάζεται είναι «μια πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική προσέγγιση, εστιασμένη στην αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση των προσφυγικών ροών» και «μία απάντηση που να εστιάζει στη συνεργασία και την βοήθεια προς τις χώρες που συνορεύουν με τη Συρία, και σηκώνουν ένα τεράστιο βάρος εκατομμυρίων προσφύγων».

_ABP2355.jpg
«Πρέπει να εργαστούμε για ένα ισχυρό πρόγραμμα επανεγκατάστασης στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να ασκηθεί πίεση για πολιτική διευθέτηση της συριακής σύγκρουσης που θα τερματίσει τις επιθέσεις εναντίον των αμάχων και θα αντιμετωπίζει την τρομοκρατία – μια διευθέτηση που θα δημιουργεί συνθήκες για συμφι��ίωση και για επιστροφή των Σύρων στα σπίτια τους» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Στο πλαίσιο της διάσκεψης ο κ. Τσίπρας είχε και συνάντηση με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.