Την πρόταση του Σόιμπλε το 2011 για προσωρινό Grexit, στην οποία είχε ο ίδιος αναφερθεί στο παρελθόν, επιβεβαίωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Κάνοντας λόγο για σχέδιο «που θα οδηγούσε στην επάνοδο σε μια δραχμή που θα έμπαινε σε περιδίνηση αλλεπάλληλων υποτιμήσεων με αντίστοιχη μείωση του πραγματικού εισοδήματος και του επιπέδου ζωής την Ελλήνων και των Ελληνίδων», ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει: «Προφανώς και απέρριψα αμέσως την πρόταση εξόδου από το ευρώ».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μείωση του βιωτικού επιπέδου των Ελλήνων σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν της τάξεως του 70%.

Περιγράφοντας τους βασικούς άξονες της πρότασης Σόιμπλε, ο κ. Βενιζέλος είπε: «Η πρόταση συνεπαγόταν επιβολή αυστηρών capital controls, μετατροπή των καταθέσεων από ευρώ σε υποτιμημένες δραχμές με εξαίρεση ποσά έως περίπου 3.000 ευρώ. Μια τέτοια νομισματική μεταβολή θα σήμαινε επίσης ανεξέλεγκτη διόγκωση του δημόσιου χρέους που οφειλόταν σε ευρώ ως ποσοστού επί του ΑΕΠ, καθώς και του κόστους εξυπηρέτησής του σε όρους νέου εθνικού νομίσματος. Διόγκωση που θα εξουδετέρωνε εκ προοιμίου το όφελος από το ονομαστικό κούρεμα και την αναδιάρθρωση που πετύχαμε το 2012. Θα είχε επίσης ανεξέλεγκτες επιπτώσεις για το ελληνικό τραπεζικό και κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα».

Συνεχίζοντας, ο κ. Βενιζέλος, τόνισε ότι η προσφερόμενη στήριξη στην Ελλάδα είχε τη μορφή «πρώτον, ανθρωπιστικής βοήθειας για τρόφιμα καύσιμα και φάρμακα καθώς η Ελλάδα θα είχε αποκλειστεί από τις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές, δεύτερον, τη μορφή των ούτως ή άλλως δεδομένων ευρωπαϊκών κονδυλίων ( ΕΣΠΑ κοκ), τρίτον, τη μορφή επενδύσεων με την έννοια της εύκολης εξαγοράς του ελληνικού εθνικού πλούτου από ξένα funds ή ελληνικά συμφέροντα που θα διέθεταν ευρώ εκτός Ελλάδος. Δηλαδή, όπως έλεγα, από αυτούς που είχαν "τις ζημιές μέσα και τα λεφτά έξω"».