​Εμπιστευτική έκθεση του Κέντρου Κοινών Αναλύσεων και Στρατηγικής για την Παράνομη Μετανάστευση (Gasim), ασκεί οξεία κριτική για την κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα, εκτιμώντας ότι ενδέχεται να είναι προϊόν πολιτικής σκοπιμότητας.

Σύμφωνα με την έκθεση, την οποία έχει "στα χέρια" του το γερμανικό περιοδικό Spiegel, η Ελλάδα αποτυγχάνει "παταγωδώς" στο πεδίο της προσφυγικής κρίσης.

Η έκθεση χαρακτηρίζει την κατάστασ�� στην χώρα μας "απάνθρωπη", εκτιμώντας ότι οι συνθήκες που επικρατούν ίσως και να αποτελούν προϊόν πολιτικής σκοπιμότητας, καθώς ωθούν τους πρόσφυγες να εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατό την Ελλάδα,«κατευθυνόμενοι σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ».

Στην έκθεση γίνεται επίσης λόγος για σοβαρή υποστελέχωση της ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου, γεγονός που οδηγεί σε εξαιρετικά μεγάλα διαστήματα αναμονής για την επεξεργασία των αιτήσεων χορήγησης ασύλου, η οποία διαρκεί εν μέρει ακόμη και χρόνια.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι και η Κομισιόν έχει ασκήσει οξεία κριτική στην Α��ήνα για τους χειρισμούς της στο προσφυγικό, παραπέμποντας στην έκθεση αξιολόγησης Σένγκεν για την χώρα μας, που αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα παραμελεί σοβαρά την υποχρέωσή της να διενεργεί ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα (σ.σ. της ΕΕ)».

Σημειώνεται ότι στο κέντρο Gasim εμπλέκονται η γερμανική Ομοσπονδιακή Αστυνομία, το υπουργείο Εξωτερικών, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τη Μετανάστευση και τους πρόσφυγες, η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δίωξης του Εγκλήματος και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών.

Δείτε επίσης:

Φεύγει Λονδίνο ο Τσίπρας – Κρίσιμη συνάντηση με Μέρκελ

Γερμανικός Τύπος: Ο Τσίπρας θα πέσει αν δεν ψηφιστεί το ασφαλιστικό