​Η γενική απεργία της Πέμπτης με φόντο το ασφαλιστικό και η έκθεση της Κομισιόν σχετικά με τις σοβαρές ελλείψεις στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού είναι στο επίκεντρο του γερμανικού τύπου.

Frankfurter Rundschau

Η εφημερίδα αναφέρεται στις κινητοποιήσεις των αγροτών και στις υποσχέσεις που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας πριν από ένα χρόνο. «Ήθελε να διώξει για πάντα από την Αθήνα τη μισητή τρόικα πριν από ένα χρόνο, όμως ο πρωθυπουργός δεν μπόρεσε να κρατήσει τον λόγο του. Η τρόικα ζει ακόμη κι αν κανείς μιλάει πλέον για ‘εκπροσώπους των θεσμών’. Αυτοί δεν είναι πια τρεις αλλά τέσσερεις, διότι έναν ελεγκτή στέλνει επιπλέον και ο Ευρωπαϊκός Μη��ανισμός Σταθερότητας (ESM)», σχολιάζει το δημοσίευμα, το οποίο κάνει ειδική αναφορά και στην απεργία της Πέμπτης, εκτιμώντας ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη πολιτική δοκιμασία για τον Τσίπρα από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από ένα χρόνο. Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν μόνο 153 βουλευτές, τονίζοντας ότι «δεν έχει άνεση για να περάσει το ασφαλιστικό. Εάν αποτύχει στο κοινοβούλιο αυτό θα σημάνει το τέλος της διακυβέρνησής του» .

Süddeutsche Zeitung

Η εφημερίδα αναφέρεται στο προσφυγικό και στην έκθεση της Κομισιόν σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης από την Ελλάδα, η οποία «θα πρέπει μόνη της να κάνει την ουσιαστική δουλειά». «22 σελίδες περιλαμβάνε�� το έγγραφο και το συμπέρασμα είναι καταστροφικό: Η Ελλάδα παραμελεί σοβαρά τις υποχρεώσεις της όσον αφορά τον έλεγχο των συνόρων της και μάλιστα από κάθε άποψη: κατά την επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων, την ταυτοποίηση των προσφύγων, τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, τη διαμονή και την κατά περίσταση την απέλαση. Η όλη κατάσταση αποτελεί ενδεχόμενο κίνδυνο για τις χώρες μέλη του Σένγκεν». Ωστόσο, το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η έκθεση δεν αντικατοπτρίζει τη σημερινή κατάσταση, η οποία έχει βελτιωθεί από τον περασμένο Νοέμβριο.

Welt

Με τον τίτλο: «Η νέα τραγωδία της Αθήνας», η εφημερίδα αναφέρεται στην ανεπάρκεια αντιμετώπισης του προσφυγικού από τις ελληνικές αρχές. «Οι τεχνικές ελλείψεις στα σύνορα της Ελλάδας μερικές φορές είναι κάτι παραπάνω από φανερές. Μερικές φορές αποτυγχάνουν πράγματα διότι λείπει απλά μια σύνδεση με το ίντερνετ. Στη Χίο για παράδειγμα από τα τέσσερα μηχανήματα καταγραφής λειτουργούσαν μόνο τα δύο. Και αυτά δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν γιατί δεν υπήρχε σύνδεση με το ίντερνετ. Το αποτέλεσμα ήταν οι αρχές να παίρνουν δακτυλικά αποτυπώματα με μελάνι και μετά τα σκανάριζαν.Πραγματικά αποτελεσματική δεν είναι αυτή η τακτική», τονίζεται, σύμφωνα με την deutsche welle.