​Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση έστειλε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα επιτρέψει την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του Σένγκεν.

«Nα μην ξεχνάμε τόσο εύκολα αναρίθμητες πράξεις αλληλεγγύης Ελλήνων ή τις ζωές που έσωσε η Ελληνική ακτοφυλακή», είπε ο κ. Γιούνκερ και σημείωσε πως δεν υπάρχει πρόθεση να απομονωθεί η χώρα μας.

Σε σχέση με την υπόθεση των συστάσεων της Κομισιόν προς την Ελλάδα στο πλαίσιο της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ζώνης Σένγκεν, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ επεσήμανε ότι, "δεν βγάζει πουθενά να παίζουμε το παιχνίδι της απόδοσης ευθυνών. Θα σώσουμε τη Σένγκεν, εφαρμόζοντας τη Σένγκεν".

"Ο σκοπός της Κομισιόν δεν είναι να τιμωρήσει, αλλά να εντοπίσει τις αδυναμίες και να απευθύνει συστάσεις για λύσεις, όχι να απομονώσει την Ελλάδα", συμπλήρωσε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ και συνέχισε:

"Δεν ήθελα ένα Grexit από το νόμισμα, δεν θέλω ούτε ένα Grexit από τη Σένγκεν".

Εξήγησε δε ότι η Κομισιόν σκοπεύει να παράσχει στην Ελλάδα σημαντική χρηματική και υλική στήριξη στις ανανεωμένες της προσπάθειες να διασφαλίσει τον έλεγχο των εξωτερικών της συνόρων.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν ζήτησε μάλιστα και από τα άλλα κράτη μέλη να πράξουν τα δέοντα προς αυτόν το σκοπό, ενώ τόνισε ότι και η Τουρκία έχει αναλάβει υποχρεώσεις, ότι η Κομισιόν θα την πιέσει να τις εφαρμόσει, και ότι τα κράτη μέλη πρέπει να απελευθερώσουν τα 3 δισ. που η ΕΕ της έχει υποσχεθεί.

Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ ζήτησε την ταχεία εφαρμογή της διμερούς συμφωνίας επαναπροώθησης Ελλάδας - Τουρκίας, πριν την ισχύ της αντίστοιχης συμφωνίας με την ΕΕ. Ζήτησε ακόμα την ταχεία επαναπροώθηση στην Τουρκία όσων δεν αιτούνται ασύλου και την συμβολή της Τουρκίας στην καταπολέμηση της λαθροδιακίνησης και της παράνομης με��ανάστευσης μέσου του εδάφους της.

"Τρία εκατομμύρια πρόσφυγες διαμένουν στη Τουρκία", είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν και επεσήμανε ότι η ΕΕ πρέπει να δείξει αλληλεγγύη έμπρακτα και στον Λίβανο και την Ιορδανία, να συνεχίσει την συγχρηματοδότηση των ανθρωπιστικών αποστολών και να κάνει το παν για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία.

"Πρέπει να τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία. Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τα αίτια, όχι μόνο τα συμπτώματα", είπε.

Σε σχέση με την πρόταση που θα γίνει προς το Ηνωμένο Βασίλειο για συμβιβασμό, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ, εξήγησε ότι η Κομισιόν "έβαλε τους καλύτερους ειδικούς της να χτίσουν μια βιώσιμη και δίκαιη πρόταση προς το Ηνωμένο Βασίλειο". Σημείωσε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διαπραγμάτευση που ξεκινά την Παρασκευή, με τους scherpas του Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να κάθονται στο ίδιο τραπέζι με τα κράτη μέλη και ο πρόεδρος Σουλτς θα βρεθεί στο τραπέζι της Συνόδου.

Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου