​Στιγμές καλοκαιριού αρχίζουν να θυμίζουν οι τελευταίες μέρες των συζητήσεων της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών, μόνο που τώρα στο σκηνικό έχει προστεθεί η τεράστια προσφυγική κρίση, αλλά και η όλο αυξανόμενη κοινωνική κατακραυγή, που σφίγγει ακόμα περισσότερο τη θηλιά γύρω από την κυβέρνηση.

Οι συζητήσεις με τους επικεφαλής των θεσμών συνεχίζονται και σήμερα και η σκιά νέων μέτρων και απαιτήσεων για περικοπές σε συντάξεις από την πλευρά τους αρχίζει να πέφτει βαριά πάνω από το Μαξίμου.

Προς το παρόν οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν απόψεις πάνω στο ασφαλιστικό, αλλά και τα δημοσιονομικά, ενώ σήμερα, ο Γ. Κατρούγκαλος θα έχει ένα ακόμα ραντεβού μαζί τους, ώστε να τους πείσει για την αποτελεσματικότητα της ελληνικής πρότασης για το ασφαλιστικό.

Από την πλευρά τους οι δανειστές δείχνουν ανυποχώρητοι όσον αφορά στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, κάτι που σημαίνει πως αν τους περάσει θα έρθει γερό τσεκούρι αρχικά στις επικουρικές και ενδεχομένως και στις κύριες συντάξεις. Εξάλλου, το ενδεχόμενο αυτό το άφησε ανοιχτό και η ίδια η κυβερνητική εκπρόσωπος στο χθεσινό briefing, κάνοντας λόγο για μεγάλη μάχη που θα δώσει η κυβέρνηση, χωρίς όμως να γνωρίζει την έκβασή της.

Ακόμα κι έτσι πάντως, η κυβέρνηση, μέσω διαρροών επιμένει πως δεν τέθηκε θέμα από τους δανειστές για μείωση συντάξεων και πως η συζήτηση συνεχίζεται.

Στόχος είναι να έχει βρεθεί ��ια χρυσή τομή έως τον Μάρτιο, ώστε να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, γι’ αυτό άλλωστε και ξεκόβει κάθε σενάριο που διαρρέεται για πρόωρες εκλογές ή για διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Εξάλλου και ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης, ξεκαθάρισε χθες σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ πως δεν επιθυμεί εκλογές τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Η κοινωνική δυσαρέσκεια προκαλεί τρι��μούς στην κυβέρνηση

Εκτός όμως από τις πιέσεις των δανειστών, αυτή τη φορά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει να αντιμετωπίσει την όλο και αυξανόμενη κοινωνική αντίδραση λόγο του ασφαλιστικού και του φορολογικού.

Με τους αγρότες στα μπλόκα, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιστήμονες στα… κάγκελα και εν όψει της αυριανής πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης που αναμένεται να είναι μαζική, η κυβέρνηση δείχνει αδύναμη να απαντήσει με επιχειρήματα στα αιτήματα των δεκάδων κοινωνικών ομάδων που βλέπουν τα εισοδήματά τους να πλήττονται για μια ακόμα φορά και αντ’ αυτού να μιλά για «πολιτικά συμφέροντα που εκμεταλλεύονται την αγωνία των πολιτών».

Πιέσεις και από το προσφυγικό

Την ίδια ώρα και η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης προκαλεί έντονες ανησυχίες, με μερίδα Ευρωπαίων να εγκαλεί την κυβέρνηση για τα όσα δεν έχει κάνει, απειλώντας ακόμα και με αποπομπή από τη Σένγκεν.

Ο Α. Τσίπρας αναχωρεί σήμερα για το Λονδίνο, όπου την Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη για τους Σύρους πρόσφυγες, κι εκεί αναμένεται να έχει διμερή συνάντηση με την Α. Μέρκελ, ενώ θα συμμετάσχει και στην πενταμερή, στην οποία θα πάρουν μέρος επίσης ο Καγκελάριος της Αυστρίας, Β. Φάινμαν, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μ. Ρούτε και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Α. Νταβούτογλου.

Εκεί, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα προβάλει την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά στη δημιουργία των hot spots στα πέντε ελληνικά νησιά και θα επιχειρήσει για μια ακόμα φορά να τονίσει πως απαιτείται και η ειλικρινής συνεργασίας της Τουρκίας.