​Τα κέντρα υποδοχής προσφύγων στα πέντε νησιά του Αιγαίου θα επισκεφθεί την Τετάρτη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη, ο κ.Καμμένος, διαβεβαίωσε πως τα πέντε hot spots (σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο) και τα δύο στρατόπεδα για τους πρόσφυγες θα είναι έτοιμα έως τις 15 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τον κ.Καμμένο, οι Ένοπλες Δυνάμεις θα διαθέσουν γεννήτριες και θα δημιουργήσουν σύστημα αφαλάτωσης για το φωτισμό και την υδροδότηση του κέντρου. Θα διατεθούν 600 σκηνές των 10 ατόμων πλήρως εξοπλισμένες, ενώ αναμένονται άλλα 100 μηχανήματα καταγραφής προσφύγων.

Την αρμοδιότητα του τμήματος καταγραφής και πιστοποίησης θα έχει η αστυνομία, ενώ θα υπάρχει συνεργασία με πιστοποιημένες ΜΚΟ, καθώς και με το δήμο και την περιφέρεια στα θέματα υγειονομικού χαρακτήρα, τη λειτουργία των τοπικών κέντρων υγείας κ.λπ.

Στα κέντρα, σύμφωνα με τον υπουργό, θα δημιουργηθούν τα εξής τμήματα:

-Τμήμα μεταφορών που θα έχει αρμοδιότητα να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα των 24 ωρών για την παραμονή των προσφύγων στο νησί και των 72 ωρών στα κέντρα μετεγκατάστασης

-Τμήμα υγειονομικού το οποίο θα πλαισιώνουν στρατιωτικοί και αστυνομικοί γιατροί. Το τμήμα θα έχει τη δυνατότητα διενέργειας πρόχειρων εξετάσεων των προσφύγων. Στο τμήμα θα υπάρχει ειδικός χώρος για τα παιδιά με ιατρό παιδίατρο και για τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων, όπως ψυχολόγων κ.λπ. Στο τμήμα θα γίνεται ειδική καταγραφή.

-Τμήμα υποδομών που θα π��ρακολουθεί την πορεία κατασκευής τους και θα συντονίζει το έργο των τοπικών εργολάβων. Θα συντρέξουν μονάδες του Μηχανικού και η αρμόδια μονάδα της Πολεμικής Αεροπορίας. Το τμήμα θα φιλοξενεί γραφεία, χώρο ενδιαίτησης κ.λπ. ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των εργαζομένων.

-Τμήμα σίτισης στο οποίο θα διατεθούν 10 κινητά μαγειρεία των Ενόπλων Δυνάμεων και θα διαθέτει το απαιτούμενο και σύμφωνα με τα οριζόμενα στην οδηγία της ΕΕ συσσίτιο στους πρόσφυγες. Το τίμημα του σισσιτίου για όλα τα γεύματα ανέρχεται σε 5,72 ευρώ. Για τον πρώτο μήνα η τροφοδοσία θα γίνεται από συγκεκριμένες πιστοποιημένες εταιρείες ενώ θα βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας επιπλέον προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο κ.Καμμένο�� επανέλαβε ότι δεν υπάρχει θέμα κοινών περιπολιών Ελλάδας - Τουρκίας στο Αιγαίο, ενώ ξεκαθάρισε ότι το κόστος της συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Προς το παρόν, όπως είπε ο κ.Καμμένος, έχουν διατεθεί 2 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ υπάρχουν 32 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο κ.Καμμένος διευκρίνισε πάντως ότι υπεύθυνο για τη μεταναστευτική πολιτική είναι το υπουργείο Μετανάστευσης.