«Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα, αλλά για το μεγαλύτερο μέρος του 2015 τα προβλήματά της ήταν αρκετά μεγάλα για να απειλήσουν την επιβίωση του ευρωσυστήματος»αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg για την χώρα μας.

Όπως σχολιάζει, ένα χρόνο μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από την Αλέξη Τσίπρα, η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να τηρήσεις τις υποχρεώσεις που ζητάνε οι δανειστές της, με αντάλλαγμα την περαιτέρω βοήθεια.

Υποστηρίζει ακόμη ότι καμία πλευρά δεν θα πρέπει να επιτρέψει σ��ο τελευταίο δύσκολο ζήτημα, την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, να θέσει εκ νέου σε κίνδυνο το ευρώ.

To Bloomberg επισημαίνει ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται ακόμα στην «εντατική» και η ανεργία παραμένει υψηλή, αλλά η κατάσταση βελτιώνεται. «Η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,7% μόνο φέτος και το 2017 ενδέχεται να σημειώσει ανάπτυξη 1,9%. Η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας έχει αυξηθεί» υποστηρίζει.

Χαρακτηρίζει πάντως «ζωτικής σημασίας» τη συνέχιση της πίεσης προς την Ελλάδα για να συνεχίσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και στο συνταξιοδοτικό σύστημα, καθώς και απαραίτητες τις ιδιωτικοποιήσεις. Προσθέτει όμως το Bloomberg ότι η ΕΕ μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητες επιτυχίας της Ελλάδας με το να είναι λίγο πιο ευέλικτη από πριν.