​Η Κομισιόν εγκρίνει την έκθεση αξιολόγησης Σένγκεν για την Ελλάδα, που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Τετάρτη και προχωρά σε συστάσεις για τη βελτίωση της κατάστασης στα εξωτερικά σύνορα, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε το μεσημέρι της Τρίτης το κολέγιο των επιτρόπων. Η «πρόταση σύστασης του Συμβουλίου» θα πρέπει στη συνέχεια να υιοθετηθεί από τα κράτη μέλη.

Πιο συγκεκριμένα, η Κομισιόν προτείνει:

- τη βελτίωση των διαδικασιών καταγραφής, συμπεριλαμβανομένης της εξασφάλισης επαρκούς προσωπικού και σαρωτών δακτυλικών αποτυπωμάτων για την καταγραφή και την ταυτοποίηση των μεταναστών και τον έλεγχο των ταξιδιωτικών τους εγγράφων μέσω των βάσεων δεδομένων του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν (SIS) και της Ιντερπόλ, αλλά και εθνικών βάσεων δεδομένων.

- την παροχή αναγκαίων εγκαταστάσεων στέγασης κατά τη διαδικασία καταγραφής και την δρομολόγηση των διαδικασιών επιστροφής των παράτυπων μεταναστών, οι οποίοι δεν ζητούν άσυλο και δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας.

- την βελτίωση της επιτήρησης των συνόρων, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός συστήματος ανάλυσης κινδύνου, και της ενίσχυσης της εκπαίδευσης των συνοριοφυλάκων.

- την βελτίωση των υποδομών και του εξοπλισμού στα σημεία διέλευσης των συνόρων.
ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ ΔΙΟΡΙΑ
Τη λήψη των μέτρων, μετά την υιοθέτησή τους από το Συμβούλιο των κρατών μελών, προβλέπει το άρθρο 19α της συνθή��ης Σένγκεν και έχει χρονικό περιθώριο τριών μηνών. Αν αυτό δεν συμβεί τότε: «η Κομισιόν δύναται να ενεργοποιήσει την εφαρμογή της διαδικασίας που προβλέπεται στο άρθρο 26 του Κώδικα Συνόρων Σένγκεν». Σε αυτή την περίπτωση τα κράτη μέλη που εφαρμόζουν ήδη συνοριακούς ελέγχους (όπως για παράδειγμα η Γερμανία και η Αυστρία) μπορούν να τους δικαιολογήσουν για διάστημα ως τα 2 έτη.
Αβραμόπουλος: Πρέπει να εφαρμόσουμε το σχέδιο της Επιτροπής

Με γραπτή του δήλωση ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος επεσήμανε πως: «Η δυνατότητά μας να διατηρήσουμε ένα χώρο απαλλαγμένο από ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα εξαρτάται από την ικανότητά μας να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά τα εξωτερικά μας σύνορα». Σημείωσε ωστόσο ότι «αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι ελληνικές αρχές για να βελτιώσουν την κατάσταση και υπενθυμίζουμε ότι πρέπει να εφαρμόζονται όλα τα τμήματα του συνολικού σχεδίου της Επιτροπής προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πρωτοφανής πίεση στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης».

«Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών μελών είναι να διασφαλιστεί και να ενισχυθεί η Σένγκεν. Μπορούμε να διαφυλάξουμε τον χώρο Σένγκεν, μόνον εάν εφαρμόζουμε τους κανόνες που τον διέπουν», καταλήγει �� επίτροπος.

Ντομπρόβσκις: Η Ελλάδα πρέπει να κάνει εντατικές περιπολίες σε ξηρά και θάλασσα

«H Ελλάδα ήδη εργάζεται εντατικά για την βελτίωση της κατάστασης στα εξωτερικά της σύνορα και την υλοποίηση των συστάσεων που υιοθέτησε σήμερα το κολέγιο των επιτρόπων». Αυτό δήλωσε το μεσημέρι της Τρίτης στο Στρασβούργο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος ενημέρωσε τον Τύπο για το αποτέλεσμα της συνεδρίασης του κολεγίου.

Ο αντιπρόεδρος Ντομπρόβσκις εξήγησε ότι «το θέμα είναι να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες που υπάρχουν», και περιέγραψε αναλυτικά ότι «η Ελλάδα έχει την υποχρέωση να στήσει ένα πλέγμα δράσεω�� στα σύνορά της, με εντατικές περιπολίες σε ξηρά και θάλασσα, για να εντοπίζει όλα τα σκάφη που φτάνουν από την Τουρκία. Να καταγράφει τους πάντες, να αντιπαραβάλει τα έγγραφά τους με τις βάσεις δεδομένων της ΕΕ και να δημιουργήσει χώρους προσωρινής φιλοξενίας». Ταυτόχρονα η Κομισιόν, λέει ο κ.Ντομπρόβσκις, ζητά από την Ελλάδα να σπεύσει να ξεκινήσει τις επαναπροωθήσεις όσων δεν υποβάλουν αίτηση για άσυλο και δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας.

Του Θάνου Αθανασίου (Βρυξέλλες)