​Τις συστάσεις που θα κάνει σήμερα το Κολέγιο των Επιτρόπων στην Ελλάδα για το προσφυγικό, βασισμένο στην έκθεση του Νοεμβρίου και όχι στην επικαιροποιημένη έκθεση της Frontex αποκαλύπτει σήμερα με δημοσίευμά του το Euro2day, λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση στο Στρασβούργο.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτό η Κομισιόν θα ζητήσει σήμερα από την Ελλάδα τα εξής:

Για τα θαλάσσια σύνορα:

Α) Να βελτιωθεί η διαδικασία καταγραφής, ώστε να είναι ξεκάθαρη και να διαχωρίζει τους πρόσφυγες από την Συρία που δικαιούνται άσυλο και έχουν χαρτιά από τους παράνομους μετανάστες που δεν έχουν χαρτιά. Θα πρέπει να υπάρχει πλήρης καταγραφή και κυρίως δακτυλοσκόπηση, ενώ τα έγγραφα που χορηγούνται πρέπει να είναι ειδικά φτιαγμένα ώστε να μην μπορούν να πλαστογραφηθούν. Θα πρέπει δηλαδή να είναι σαφής ο διαχωρισμός των παράνομων μεταναστών, οι οποίοι θα επιστρέφουν στις χώρες τους.

Β) Η Κομισιόν θα ζητήσει τη βελτίωση της περιφρούρησης των συνόρων Ελλάδας-Τουρκίας μέσω νέων συστημάτων που θα αναγνωρίζουν, θα προστατεύουν και θα συλλαμβάνουν (identify, protect and apprehend) τους παράνομους μετανάστες τόσο στη θάλασσα, όσο και στο έδαφος. Σε αυτό το στάδιο η Κομισιόν δεν κάνει λόγο για «κοινή ακτοφυλακή» ή πιο ενεργή εμπλοκή των Τούρκων στο action plan της Ελλάδας, όμως αυτό, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δεν μπορεί να αποκλειστεί αυτή τη στιγμή ότι δεν θα γίνει σε τρίτο στάδιο.

Γ) Θα πρέπει να ενισχυθούν οι αποτρεπτικές περιπολίες του λιμενικού και να γίνεται ανάλυση ρίσκου που να προβλέπει τις ροές ώστε να τις αποτρέπει. Σε αυτό θα ζητηθεί και πάλι η συνεργασία με την Τουρκία, καθώς και η ανταλλαγή πληροφοριών.

Δ) Η Κομισιόν αναμέ��εται να ζητήσει η Ελλάδα να «αναβαθμίσει» τους συνοριοφύλακές της, ώστε να μιλούν αγγλικά αλλά και τουρκικά, όπως επίσης να υπάρχει άμεση πρόσβαση στα στοιχεία προκειμένου να αναγνωρίζονται οι εγκληματίες (SIS access to security by border guards). Θα ζητηθεί επίσης να γίνονται έλεγχοι στα σύνορα ακόμα και πολιτών της Ε.Ε. που προέρχονται από χώρες υψηλού ρίσκου όπως η Συρία, το Πακιστάν και η Σαουδική Αραβία.

Για τα χερσαία σύνορα

Το πρόβλημα εντοπίζεται στις περιοχές της Ορεστιάδας και τις Καστανιές. Εκεί, σύμφωνα με την Κομισιόν, η συνοριοφυλακή μας δεν είναι καλά οργανωμένη και ότι πρέπει τα λεγόμενα «regional centers» να εμπλουτιστούν με πομπούς GPS, ώστε αυτομάτως να υπάρχει πρόσβαση στα δεδομένα από τους φύλακες.

Η σύσταση της Κομισιόν θα καταλήγει ότι όλα τα απαραίτητα μέτρα πρέπει να παρθούν, ώστε να διασφαλιστούν όλα τα σύνορα της Ελλάδος, να πραγματοποιούνται όλες οι εξωτερικές περιπολίες με βάση τη σ��νθήκη του Σένγκεν, ώστε να μην κινδυνεύσει η συνθήκη.

Τα παραπάνω άλλωστε είχαν ήδη γίνει γνωστά από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν και το star.gr σας είχε παρουσιάσει την έκθεση του Κολεγίου για την πρόοδο που είχε σημειώσει η Ελλάδα, έως τον περασμένο Νοέμβριο.

Παρ’ όλ’ αυτά εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ενώ οι πιέσεις προς την Ελλάδα είναι ασφυκτικές, παρά το γεγονός ότι και οι ίδιοι αξιωματούχοι της Κομισιόν παραδέχονται ότι σε κάποια σημεία έχει σημειωθεί πρόοδος και σε κάποια άλλα όχι, δεν ισχύει το ίδιο και για την Τουρκία που δεν έχει κάνει σχεδόν τίποτα από το action plan.

Πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πάντως, ανεπίσημα σημειώνουν ότι αυτό γίνεται, διότι η Κομισιόν εστιάζει τις πιέσεις της σε χώρες – μέλη της ΕΕ και όχι εκτός αυτής.

Τέλος, όπως αναφέρει το δημοσίευμα δεν αποκλείεται στο μέλλον οι πιέσεις να ενταθούν ακόμα περισσότερο, με αποτέλεσμα να είναι πολύ πιθανόν να δούμε Τούρκους αξιωματούχους να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα που θα κατέχει η Ελλάδα και παρουσία τους στο ελληνικό έδαφος και δη στα hot spots, με στόχο να συναποφασίζεται ποιοι πρόσφυγες θα επιστρέφουν στην Τουρκία.

Δεν αποκλείεται επίσης να έρθουν στην Ελλάδα περίπου 7 - 8 χιλιάδες ξένοι συνοριοφύλακες που θα συν-περιπολούν στα σύνορα, ή και θα έχουν υπό την εποπτεία τους την ομαλή λειτουργία των hot spots, κάτι για το οποίο πιέζουν ήδη ορισμένα κράτη-μέλη.

Πάντως, επίσημα δεν επιβεβαιώνεται τίποτε από όλα αυτά προς το παρόν, με αξιωματούχους των Βρυξελλών να τα διαψεύδουν κατηγορηματικά.