​Εν μέσω σφοδρών αντιπαραθέσεων στην επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η τοποθέτηση του πρώην πρύτανη του ΑΠΘ Γιάννη Μυλόπουλου στο τιμόνι της Αττικό Μετρό Α.Ε. Ο πρώην πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρώην πρόεδρος του Μουσείου Τεχνολογίας προτάθηκε από τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη για τη θέση αυτή.

Η Επιτροπή ενέκρινε επί��ης κατά πλειοψηφία και τον διορισμό του Θόδωρου Παπαδόπουλου στην θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.

Υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων δήλωσαν «παρών» και το Ποτάμι «παρών» για τον κ. Παπαδόπουλο και αρνητικά για τον κ. Μυλόπουλο. Από την άλλη, αρνητική ήταν η τοποθέτηση της Ν.Δ., της Χρυσής Αυγής και του ΠΑΣΟΚ.

Αιχμές, καταγγελίες και αντιδράσεις

«Η θητεία του Γ. Μυλόπουλου ως πρύτανη κάτω από εξαιρετικά δύσκολες και αντίξοες συνθήκες είχε ως αποτέλεσμα να σταθεί όρθιο το ΑΠΘ και στη συνέχεια να δεχθεί μία αήθη επίθεση. Έχουν εκπέσει όλες οι κατηγορίες εναντίον του, ο κ.Μυλόπουλος ��ταν απόλυτα διαυγής», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης.

«Μας φέρνετε ανθρώπους που είναι φίλοι σας. Τα βιογραφικά τους δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ» είπε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Τραγάκης προς τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη,ο οποίος ανέλαβε την εισήγηση της πρότασης.

«Πρύτανη στη διαπλοκή και στη λαμογιά», χαρακτήρισε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, τον κ.Μυλόπουλο. «Ήταν στο ΠΑΣΟΚ και όπως και πολλά άλλα λαμόγια μόλις κατάλαβε ότι τελείωσε η μάσα, μεταπήδησε στον ΣΥΡΙΖΑ. Όλη η κυβέρνηση έχει κάνει επιτομή στη λαμογιά», πρόσθεσε.

Ο βουλευτής του ΠΑΣ��Κ Γιάννης Μανιάτης έκανε λόγο για «κομματικό κράτος» και τόνισε «γιατί διπλασιάζετε ή τριπλασιάζετε τα κόστη διοίκησης διορίζοντας και πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο; Προφανώς για να βολέψετε δικούς σας».

Οι δηλώσεις του κ.Μανιάτη προκάλεσαν την αντίδραση του κ.Σπίρτζη, ο οποίος του απάντησε «Εσείς γιατί αλλάξατε την διοίκηση της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ως υπουργός, κύριε Μανιάτη; Με την λογική σας, δεν έπρεπε να αλλάξει. Η διοίκηση αλλάζει, γιατί πρέπει να έχει την εμπιστοσύνη της πολιτικής ηγεσίας. Στα στελέχη της ΣΤΑΣΥ, της ΟΣΥ και του ΟΑΣΑ είναι στελέχη της Ν.Δ. και ένας ίσως να είναι και συγγενής του Κ.Μητσοτάκη. Ρωτάω γι' αυτό και δεν παίρνω απάντηση».

Σκληρή κριτική προς τον Γιάννη Μυλόπουλο άσκησε όμως και ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης.

«Και μόνο για λόγους στοιχειώδους πολιτικής αξιοπρέπειας ο πολιτικός χώρος που εκπροσωπώ βρίσκεται σε μια απόλυτη απόσταση από τον τρόπο με τον οποίο ασκεί την πολιτική του γνώμη ως δημόσιο πρόσωπο ο κ.Μυλόπουλος. Έχω μπροστά μου ένα κείμενο με κατάπτυστες, υβριστικές αναφορές στο Ποτάμι, όταν το κόμμα μας προσπάθησε να εμφανιστεί στην πολιτική ζωή του τόπου» είπε ο κ. Λυκούδης, κάνοντας λόγο για "απρόκλητες, απαράδεκτες και εξοργιστικές" αναφορές του κ.Μυλόπουλου.

Στην συνέχεια ο κ.Μυλόπουλος σχολίασε χωρίς να ακουστεί στο μικρόφωνο την τοποθέτηση του κ.Λυκούδη, ο οποίος του απάντησε: «Καλά δεν ντρέπεστε για αυτή την απάντηση; Δεν ντρέπεστε;»

«Δεν μπορεί να μην επηρεάζει τη σκέψη μας το γεγονός ότι ενόψει της πρότασης υπήρξε προσπάθεια να καλυφθούν μερικές νομικές εκκρεμότητες που υπάρχουν σε σχέση με την διοίκηση στο Μουσείο Τεχνολογίας που για να καλυφθούν τα έξοδά του που έγιναν χωρίς την έγκριση του προϋπολογισμού του αντίστοιχου υπουργείου, υπήρξε η ανάγκη ειδικής νομοθετικής ρύθμισης στο νόμο του κ. Φίλη. Δεν μπορούμε να μην τα σκεφτούμε αυτά. Υπάρχει λοιπόν ένα πρόβλημα εάν η δημόσια πολιτική και διαχειριστική συμπεριφορά του κ. Μυλόπουλου υπερβαίνει το βιογραφικό του» πρόσθεσε ο κ.Λυκούδης.

Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, υποστήριξε ότι «από παρθενογένεση δεν είναι κανένας». «Τι σας εμπόδιζε, κύριοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, να καθιερώσετε επί τόσα χρόνια την αξιοκρατία και οι κρατικές θέσεις να μην διορίζονται; Λίγη σεμνότητα δεν βλάπτει», πρόσθεσε ο κ Παπαχριστόπουλος.

Ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης ρώτησε αν ο αδελφός του Γιάννη Μυλόπουλου έχει διοριστεί πρόεδρος στο ΔΣ του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. «Δεν τον έβαλα εγώ», απάντησε ο κ.Σπίρτζης.

Μυλόπουλος: Δέχομαι αήθεις επιθέσεις - Κασιδιάρης: Μας παραμυθιάζετε, δεν τρώμε κουτόχορτο

Από την πλευρά του ο κ.Μυλόπουλος αναφερόμενος στις καταγγελίες για την περίοδο που ήταν πρύτανης του ΑΠΘ, μίλησε για «αήθεις επιθέσεις» που κατέπεσαν στα Δικαστήρια. «Η μόνη υπόθεση που έφτασε στο ακροατήριο ήταν για το ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη, αλλά αθωώθηκα, γιατί ως πρύτανης τότε ήμουν επιστημονικός υπεύθυνος της αποκατάστασης της Ιεράς Μονής της Χάλκης. Δυο φορές τότε έπρεπε να ήμουν στο πατριαρχείο» τόνισε, προκαλώντας νέα αντίδραση από την Χρυσή Αυγή.

«Και έτυχε τότε να συμπέσει με το γάμο της κουμπάρας σας. Πλήρωσε το πανεπιστήμιο τα ταξίδια σας; Μας παραμυθιάζετε. Δεν τρώμε κουτόχορτο» είπε ο Ηλίας Κασιδιάρης, με τον κ.Μυλόπουλο να ανταπαντάει πως ποτέ δεν είπε ότι έβλεπε τον Πατριάρχη, αλλά τον εκπρόσωπο του. «Το φάντασμα του Γεννάδιου έβλεπε», σχολίασε στην συνέχεια ο κ.Κασιδιάρης.
ΒΙΝΤΕΟ STAR