​Μπορεί κάποιοι στην κυβέρνηση να ξορκίζουν το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ωστόσο για την επικεφαλής οικονομολόγο και διευθύντρια της Manulife, Megan Green, «η Ελλάδα δεν έχει ξεφύγει ακόμη από τον κίνδυνο ενός Grexit».

Η Megan Green σε άρθρο της στο Politico, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους οι δανειστές θα μπορούσαν να κρατήσουν σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα.

Πρώτον, ο κίνδυνος να σπρώξουν την υπάρχουσα κυβέρνηση προς την κατάρρευση δεν είναι πλέον τόσο αποτρεπτικός όσο ήταν. Από την αρχή των πακέτων διάσωσης στην Ελλάδα, η εκάστοτε κυβέρνηση υποστήριζε πως θα ήταν καλύτερα για τους δανειστές να διαπραγματεύονται μαζί της, παρά με το αντι-μνημονιακό κόμμα που ήταν στην αντιπολίτευση. Αυτό πλέον δεν ισχύει. Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ υπάρχει πλέον μια βιώσιμη εναλλακτική για έναν πρωθυπουργό. Ορισμένοι δανειστές μπορεί και να προτιμούσαν να διαπραγματεύονται με τον Μητσοτάκη παρά με τον Τσίπρα.

Δεύτερον, το ΔΝΤ δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα συμμετάσχει στο τρίτο πακέτο διάσωσης. Έχει σημειώσει πως είναι διατεθειμένο να το κάνει μόνο εάν είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Αυτό απαιτεί ελάφρυνση χρέους ή μια ακόμη πιο επώδυνη οικονομική προσαρμογή για την Ελλάδα.

Τρίτον, η ελληνική κρίση είναι μία μόνο από τις κρίσεις που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Ευρώπη. Υπάρχει το προσφυγικό, οι διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία και η κρίση στην Ουκρανία.

Η Megan Green υπενθυμίζει ότι κάποια στιγμή κατά την διαπραγμάτευση του περασμένου καλοκαιριού, είχε πέσει στο τραπέζι το σενάριο η Ελλάδα να αφήσει την ευρωζώνη. «Είναι πιθανό να ξανακαταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα», τονίζει.

Δύσκολος και καθοριστικός μήνας ο Ιούλιος

Σύμφωνα με το Politico, η πιο δύσκολη προθεσμία για την Ελλάδα θα είναι το�� Ιούλιο, όταν θα πρέπει να αποπληρώσει μία δόση 3,5 δισ. ευρώ. Τότε, σύμφωνα με το άρθρο, η Ελλάδα θα ξεμείνει από χρήματα και δεν θα μπορεί να εξοφλήσει τα χρέη της.

Μέχρι τον Ιούλιο όμως, η Ελλάδα μπορεί να είναι μια τελείως διαφορετική χώρα, σύμφωνα με το άρθρο. Μπορεί η ροή των προσφύγων από τη Μέση Ανατολή να έχει μειωθεί, ωστόσο είναι πιθανό να αυξηθεί και πάλι, καθώς θα βελτιώνεται ο καιρός. Η επαν-οριοθέτηση των συνόρων της Σένγκεν έτσι ώστε να αποκλείει την Ελλάδα, θα ήταν ένα μεγάλο πλήγμα για τις σχέσεις της χώρας με την ΕΕ. Εάν η Ελλάδα αποτύχει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για προστασία των συνόρων και δημιουργία hotspots για τους πρόσφυγες, η καλή θέληση ανάμεσα στους δανειστές για την εξεύρεση μιας συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση θα είναι μικρή.

Τον Ιούλιο λοιπόν του 2016, σύμφωνα με το Politico, όταν τα οικονομικά και οι προσφυγικές ροές θα φτάνουν στο ζενίθ τους, δεν αποκλείεται ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε να βάλει πάλι στο τραπέζι την πρότασή του για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.