​«Για πολλούς μήνες η κυβέρνηση υποτίμησε αδικαιολόγητα την ένταση το εύρος και την πολυπλοκότητα του ζητήματος. Έδειξε αργά αντανακλαστικά, πήρε λάθος αποφάσεις και έστειλε λάθος μηνύματα. Τελικά υπό την πίεση ενός χαμένου εξαμήνου που έπληξε πολλαπλώς την αξιοπιστία της χώρας, υποχρεώθηκε να αναλάβει μεγάλες δεσμεύσεις έναντι της Ευρώπης». Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα για το προσφυγικό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, η κυβέρνηση «οφείλει να εκπληρώσει αυτές τις δεσμεύσεις και να μην δώσει αφορμή και δικαιολογία σε ορισμένους που θα ήθελαν την απομόνωση της Ελλάδας στο ζήτημα αυτό με πολύ αρνητικές συνέπειες για τη χώρα».

Ο κ.Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη να κατασκευαστούν γρήγορα- όπως άλλωστε δεσμεύτηκε η κυβέρνηση - τα σημεία καταγραφής, τα γνωστά hotspots. Ο ίδιος επισήμανε ότι «η συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων στην κατασκευή τους έγινε εκ των πραγμάτων αναγκαία λόγω των κυβερνητικών καθυστερήσεων. Είναι όμως ξεκάθαρο, ότι απαιτείται πολύ καλύτερος συντονισμός μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων».

Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι υπήρξε σημαντική καθυστέρηση και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάνοντας λόγο ωστόσο για «κοινή πρόκληση».

«Η πρόκληση όμως είναι κοινή. Τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά, για αυτό και περιμένουμε την ουσιαστική στήριξη και την αλληλεγγύη της Ευρώπης. Ζητήματα όπως η ενίσχυση της Frontex και η ταχύτερη μετεγκατάσταση προσφύγων σε άλλα κράτη μέλη πρέπει να λυθούν άμεσα», είπε χαρακτηριστικά, επιρρίπτοντας μεγάλες ευθύνες στην Τουρκία.

«Η Τουρκία έχει μεγάλες ευθύνες για την ανοχή που δείχνει στη δράση παράνομων δικτύων διακινητών που δρουν στο έδαφος και κυρίως στις ακτές της. Καμία ουσιαστική σύσφιξη των σ��έσεων Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να προχωρήσει εάν η Άγκυρα δεν τηρήσει πλήρως τις δεσμεύσεις της έναντι της Ελλάδος και της Ευρώπης», κατέληξε.

«Το προσφυγικό είναι μείζον ανθρωπιστικό πρόβλημα, αλλά και πρόβλημα ασφάλειας για την πατρίδα μας. Είναι εξαιρετικά κρίσιμο για να γίνεται πεδίο μικροκομματικής αντιπαράθεσης. Η πρόκληση του προσφυγικού είναι πολύ μεγάλη, η κυβέρνηση έχει την κύρια ευθύνη και τον πρώτο λόγο. Προσωπικά δεσμεύομαι να συμβάλω ενεργά και το πράττω ήδη, ώστε να καταστεί διαχειρίσιμο το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών και να αποφευχθεί κάθε πιθανότητα απομόνωσης της χώρας μας από την συνθήκη Σένγκεν», κατέληξε.

ΒΙΝΤΕΟ ΕΡΤ1