Στην ανάγκη να γίνουν και πάλι οι τράπεζες οι χρηματοδότες της πραγματικής οικονομίας στάθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στον χαιρετισμό του στην παρουσίαση του προγράμματος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Αct4Greece.

«Όποια προσπάθεια για την έξοδο από κρίση δεν μπορεί παρά να περνά από την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, ώστε οι τράπεζες να επιτελούν τον βασικό τους ρόλο» είπε ο πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας ότι η κρίση «ξεκίνησε από τον τραπεζικό κλάδο, οδήγησε στη συρρίκνωση της ρευστότητας, τελικά προκάλεσε σοβαρές ζημιές στον κύριο κορμό της οικονομίας, στην επιχειρηματικότητα και στα ελληνικά νοικοκυριά, οδηγώντας τη χώρα σε μια πρωτοφανή οικονομική και ανθρωπιστική κρίση».

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε στη συνέχεια ότι η επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών άνοιξε τον δρόμο για την επιστροφή των καταθέσεων και την αποτελεσματική διαχείριση των δανειακών τους χαρτοφυλακίων.

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση προχωρά στη δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού συστήματος αλλά και «στην επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, τη βελτίωση της αποδοτικότητας της δημόσιας διοίκησης, την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, την απλοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης και τη βελτίωση του πλαισίου των διαγωνισμών και των δημοσίων συμβάσεων».

Τέλος, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως είναι απαραίτητη η έγκαιρη και θετική ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης για να ανοίξει ο δρόμος για την επίλυση του γόρδιου δεσμού του ζητήματος του χρέους.