​Μυστική συνεργασία με εταιρεία Γερμανών συμβούλων είχαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάνης Βαρουφάκης την περασμένη Άνοιξη, παρά την αντιγερμανική ρητορεία που χρημσιμοποιούσαν στις ομιλίες και τις δηλώσεις τους, όπως αναφέρει δημοσίευμα. Απαντώντας, το Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαιώνει πώς έγιναν επαφές, ωστόσο, δεν έγινε πρόσληψή τους.

Μεγάλο πρόγραμμα επενδύσεων ή... άλλο νόμισμα

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τ�� Νέα», πρόκειται για την εταιρεία «Goetzpartners», που έχει άριστες διασυνδέσεις με κυβερνητικές πηγές, κομματικά στελέχη και οικονομικούς παράγοντες της Γερμανίας, ενώ την επαφή με τους κ.κ. Τσίπρα και Βαρουφάκη έκανε άνθρωπος που ανήκε στο στενό κύκλο του Έλληνα πρωθυπουργού και γνώριζε την εταιρεία.

Κατά το δημοσίευμα, οι Γερμανοί μάνατζερς εκτιμούσαν πως με το κοινό νόμισμα δεν υπήρχε καμία πιθανότητα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας χωρίς ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα. Για τον λόγο αυτό, «κλειδί» θεωρήθηκε το Ταμείο Καταπιστευτικής Διαχείρισης, όπως το γερμανικό Τρόικχαντ, που θα διαχειριζόταν το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, με τα έσοδα από αυτές να χρησιμοποιούνται για την έκδοση ομολόγου και την προσέλκυση κεφαλαίων από ιδιώτες.

Η «Goetzpartners» διασφάλιζε επαφές με κορυφαίους βιομηχανικούς ομίλους, έτοιμους να επενδύσουν δισεκατομμύρια στην Ελλάδα, ενώ συνομιλούσε και με άλλους υπουργούς όπως οι κ.κ. Λαφαζάνης και Βαλαβάνη και διαβεβαίωνε τον κ. Βαρουφάκη ότι η πρόταση θα γίνει δεκτή από την πολιτική ηγεσία του Βερολίνου.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο κ. Τσίπρας δεν έφερε τελικά την πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο, όχι γιατί φοβήθηκε την απόρριψή της, αλλά, πιθανόν, γιατί έκρινε πως δεν μπορούσε να παρουσιάσει ως δική του μία πρόταση με την οποία θα συμφωνούσαν η Άνγκελα Μέρκελ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αντ' αυτού, σύμφωνα με την εκδοχή που περιγράφει στα «Νέα» πηγή της γερμανικής εταιρείας συμβούλων, αποφασίστηκε το δημοψήφισμα που οδήγησε στην απειλή του Grexit και την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου.

Μαξίμου: «Ουδέποτε τους προσλάβαμε»

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα, το Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαιώνει πως υπήρξαν επαφές με τους Γερμανούς συμβούλους, ωστόσο, τονίζει πως οι προτάσεις κρίθηκαν ανεπαρκείς και δεν έγινε η πρόσληψή τους.

«Ουδέποτε η ελληνική κυβέρνηση προσέλαβε ως σύμβουλο ή είχε οποιαδήποτε έμμισθη συνεργασία με την γερμανική εταιρεία συμβούλων Goetzpartners. Η εν λόγω εταιρεία πράγματι χτύπησε την πόρτα του Μαξίμου ζητώντας συνεργασία έναντι υποσχέσεων για βοήθεια στις διαπραγματεύσεις, όπως άλλωστε είχε κάνει πολλές φορές και στο παρελθόν, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ – ΝΔ», αναφέρει η ανακοίνωση ��αι καταλήγει: «εντούτοις, τόσο οι προτάσεις της. όσο και η “αξιοπιστία” των υποτιθέμενων επαφών της, αξιολογήθηκαν και κρίθηκαν ανεπαρκείς».

Δείτε στο βίντεο το σχετικό ρεπορτάζ από το κεντρικό δελτίο του Star