Τη δύσκολη θέση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα απέναντι στους απεργούς και το προσφυγικό σχολιάζουν την Παρασκευή, μεταξύ άλλων, τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Süddeutsche Zeitung

Με τίτλο «Αγρότες και δικηγόροι, ενωμένοι και οργισμένοι» η εφημερίδα κάνει εκτενή αναφορά στις απεργιακές κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών. «Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει εκείνους που ζητούν τον αποκλεισμό της χώρας από τη ζώνη Σένγκεν, πλησιάζει ήδη η επόμενη δοκιμασία. Εδώ και μέρες το κύμα των απεργιών και διαμαρτυριών έχει παραλύσει τον δημόσιο βίο. Οι διαμαρτυρίες κατά της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού φέρνουν τον έλληνα πρωθυπουργό Τσίπρα σε δύσκολη θέση», τονίζει η εφημερίδα.

Spiegel

«Κάποτε ήταν ο ήρωας τους. Τώρα είναι ο αντίπαλός τους. Ο έλληνας πρωθυπουργός Τσίπρας θέλει να περικόψει τα προνόμια των αγροτών και να αυξήσει τη φορολογία», γράφει το περιοδικό για τις κινητοποιήσεις, υπενθυμίζοντας την δημοτικότητα που είχε ο κύριος Τσίπρας το 2013. «Τότε ο Τσίπρας ήταν μια ηγετική φιγούρα της αριστερής αντιπολίτευσης, ένας θερμόαιμος που υποσχόταν να αγωνιστεί για το δίκαιο των αγροτών. Σήμερα ως επικεφαλής της κυβέρνησης θέλει να περάσει νόμο που περικόπτει τα προνόμια των αγροτών, διπλασιάζει τη φορολογία και τριπλασιάζει τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία. Πώς θα αντιδράσει ο Τσίπρας στις μαζικές κινητοποιήσεις; Ο πρωθυπουργός είναι ανοιχτός σε συζήτηση με τους αγρότες. Όμως συμφωνία δεν διαφαίνεται. Ο Τσίπρας δεν μπορεί να προχωρήσει σε συμβιβασμούς που θα θέσουν σε κίνδυνο τη θετική αξιολόγηση των δανειστών όσον αφορά την υλοποίηση του συμπεφωνημένου προγράμματος λιτότητας», τονίζει το περιοδικό, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Δείτε επίσης:

Πιο μόνος από ποτέ ο Τσίπρας-Απ'τις ρακές και τις αγκαλιές του κόσμου στη μοναξιά του Μαξίμου