Επίθεση κατά της κυβέρνησης για τα non papers, το ζήτημα των ανεξάρτητων αρχών και το προσφυγικό εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος Tύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, στην πρώτη ενημέρωση των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών.

Ο κ.Κουμουτσάκος, αφού εξέφρασε τη βαθύτατη οδύνη του για το χθεσινό πολύνεκρο ναυάγιο στο Αιγαίο, τόνισε ότι ο αρμόδιος υπουργός κ. Μουζάλας παρότι είπε ότι θα αποτρέψει τον κλείσιμο των συνόρων, δεν απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο.
Παράλληλα, ο κ.Κουμουτσάκος ανακοίνωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναλαμβάνει μια σειρά από δράσεις με σκοπό να υποστηρίξει τα συμφέροντα της χώρας και να διασφαλιστεί η παραμονή μας στη συνθήκη Σένγκεν, τονίζοντας ότι το αντίθετο θα έχει πολύ αρνητικές συνέπειες για την Ελλάδα, αλλά και συνολικά για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Όπως είπε ο κ.Κουμουτσάκος, την Δευτέρα ο πρόεδρος της ΝΔ θα συναντηθεί με τον αρμόδιο υπουργό κ.Μουζάλα με τη συμμέτοχη και των συναρμόδιων τομεαρχών της ΝΔ, Ντόρας Μπακογιάννη και Βασίλη Κικίλια. Είπε επίσης, ότι την Τετάρτη ο κ.Μητσοτάκης θα επισκεφτεί τη Μυτιλήνη για να έχει πλήρη εικόνα κατάστασης, στις 15 Φεβρουαρίου έχει καλέσει τους 18 πρέσβεις των χωρών της ΕΕ στην Ελλάδα για να τους επισημάνει τις διαστάσεις που έχει λάβει το πρόβλημα και να παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις, και δύο μέρες μετά στη σύνοδο του ΕΛΚ, θα συναντηθεί με Ευρωπαίους αξιωματούχους, όπως οι κ.κ Γιούνκερ, Ντόλ, Βέμπερ, Μοσκοβισί και άλλοι.

Ο κ.Κουμουτσάκος κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση πως εδώ και έναν χρόνο επιχειρεί συστηματικά να πλήξει τις ανεξάρτητες αρχές. «Αγγίζει τα όρια της θεσμικής εκτόπισης, η σαφής επιδίωξη αδρανοποίησης και άλωσης των ανεξάρτητων αρχών. Υπάρχει αλλεργία της κυβέρνησης σε αυτές τις αρχές» είπε χαρακτηριστικά, ενώ ειδικά για το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης έκανε λόγο για "ιδιότυπο εσωκομματικό ξεκαθάρισμα" μεταξύ της ηγεσίας της αρχής και του υπουργού Επικράτειας.

Για την Επιτροπή Ανταγωνισμού ανέφερε ότι η στάση της κυβέρνησης «επιβεβαιώνει τη βούληση της κυβερνητικής άλωσης των ανεξάρτητων αρχών». «Θέλουμε ισχυρές και λειτουργικές ανεξάρτητες αρχές, με συγκεκριμένο ρόλο και όχι διάκοσμο ελεγχόμενης δημόσιας διοίκησης. Γι αυτό θα αντισταθούμε σε κάθε προσπάθεια άλωσης, φίμωσης ή κατάργησης των ανεξάρτητων αρχών» πρόσθεσε.

Σε άλλο σημείο ο κ.Κουμουτσάκος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει επιλέξει την προπαγάνδα μέσω των non-papers αντί της ενημέρωσης, ωστόσο η Νέα Δημοκρατία θα επιμείνει στην «ουσ��αστική και έγκυρη ενημέρωση» προς τους πολίτες. Ο ίδιος ανέφερε ότι η Νέα Δημοκρατία εξετάζει την δυνατότητα e-briefing σε έκτακτες περιπτώσεις και την συνάντηση του προέδρου του κόμματος Κυριάκου Μητσοτάκη με τους δημοσιογράφους τουλάχιστον μία φορά το μήνα, «για μια φιλική, off the record, γενική συζήτηση».