Στο τέλος του 2015, ο επενδυτικός τραπεζίτης Holger Schmieding (της τράπεζας Berenberg) προειδοποίησε τους πελάτες του πως αυτό που θα έπρεπε να τους ανησυχεί είναι το πολιτικό ρίσκο. Μάλιστα, για να τους εξηγήσει πόσο σημαντικές είναι οι πολιτικές εξελίξεις για την οικονομία και την πορεία των επιχειρήσεων τους, τους ανέλυσε το «φαινόμενο» του Βαρουφάκη. Με ένα διάγραμμα τους έδειξε πως κατέρρευσε η εμπιστοσύνη για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα στα τέλη της άνοιξης του 2015, και πως πήρ�� πάλι αυτή τα πάνω της, όταν ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ.Βαρουφάκης ... παραιτήθηκε.

dia.png

Ο ίδιος ο κ.Βαρουφάκης, αν και παραδέχεται ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη όντως έπεσε λίγους μήνες μετά από την στιγμή που ανέλαβε υπουργός, διερωτάται «είναι όμως άραγε αυτή η αιτία;». Ο πρώην υπουργός υποστήριξε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μας κατέστησαν σαφές ότι θα έκλειναν τις τράπεζες για να αναγκάσουν την κυβέρνηση μας να δεχτεί ένα τρίτο πρόγραμμα».

«Είναι συνέπεια των επιλογών του Βαρουφάκη ή μήπως φταίει η τρόικα;» διερωτάται ο πρώην υπουργός, υποστηρίζοντας ότι κατά την γνώμη του η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε αντισταθεί στους δανειστές.«Και ο λόγος είναι απλός, το ελληνικό κράτος είχε χρεοκοπήσει από το 2010 και από τότε αντιμετώπιζαν το πρόβλημα με νέα δάνεια, τα οποία ήταν δεδομένο ότι θα συρρίκνωναν το εθνικό εισόδημα, τις επενδύσεις και τις πιστώσεις», πρόσθεσε.

Όπως είπε ο κ.Βαρουφάκης «χωρίς την αναδιάρθρωση του χρέους, χωρίς την δημιουργία κακ��ς τράπεζας για τα κόκκινα δάνεια και χωρίς ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, η Ελλάδα καταδικάστηκε σε μόνιμη κατάθλιψη… Η τρόικα ήταν μονίμως αρνητική, δεν ενδιαφέρονταν για τις προτάσεις μας, ζητούσαν απλά συνθηκολόγηση».

«Το διάγραμμα που επικαλείται ο κ.Scmieding δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Το πρωτότυπο διάγραμμα δείχνει ξεκάθαρα ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη είχε υποστεί μεγάλη βουτιά στο τέλος του 2014 πριν από την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση της χώρας και πριν από τη θητεία μου ως υπουργός Οικονομικών», κατέληξε ο κ.Βαρουφάκης στο project-synduicate.org.