​Για την ανάγκη εξεύρεσης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό συμφώνησαν ο Α. Τσίπρας, ο πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μ. Νετιανάχου, κατά τη διάρκεια της Τριμερής Συνόδου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στη Λευκωσία.

Συμφώνησαν μάλιστα πως η λύση αυτή θα πρέπει να είναι προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, με εξασφάλιση του αισθήματος ασφάλειας για όλους και τις δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξη εμπιστοσύνης.

«Προκειμένου να έχουμε μια τέτοια προοπτική, είναι απαραίτητο να προωθήσουμε σχήματα που δεν θα είναι αναχρονιστικά, όπως είναι οι εγγυήσεις και οι εγγυητές», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως «το Κυπριακό δεν είναι θέμα που αφορά μόνο την Κύπρο την Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά είναι διεθνές θέμα και υπό αυτή την έννοια θεωρούμε ότι η διεθνοποίησή του βοηθά στην επίλυση του».

Στο τραπέζι όμως έπεσε και η επίλυση του Παλαιστινιακού, με τον Α. Τσίπρα να υπογραμμίζει στον Μ. Νετανιάχου τη σημασία επανέναρξης αξιόπιστων διαπραγματεύσεων.

«Τονίσαμε και τη σημασία επανέναρξης αξιόπιστων διαπραγματεύσεων για την επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης, για μια βιώσιμη και δίκαιη λύση, για την ειρηνική συνύπαρξη, για το δικαίωμα στην ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ αλλά και το δικαίωμα των Παλαιστινίων να έχουν το δικό τους κράτος. Και βεβαίως υπογραμμίσαμε τη σημασία, που αποδίδουμε στην ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ - Ισραήλ με ουσιαστική ενεργοποίησης της ΕΕ για τη διαδικασία των συνομιλιών», είπε.