​Εκτός από την Κουμουνδούρου, ανακοίνωση για την ματαίωση της παράστασης του Εθνικού που χρησιμοποιούσε κείμενα του τρομοκράτη της 17 Νοέμβρη Σάββα Ξηρού έβγαλε και ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς.

Ο κ.Μπαλτάς, χαρακτήρισε «θλιβερό και ανησυχητικό» το γεγονός ότι το Εθνικό θέατρο δέχτηκε απειλές, με αφορμή την συγκεκριμένη παράσταση.

Ωστόσο, ο κ.Μπαλτάς επεσήμανε πως το υπουργείο Πολιτισμού συμμερίζεται «την ευαισθησία σχετικά με το ζήτημα της βίαιης και δολοφονικής δράσης ένοπλων ομάδων που είναι δικαίως μεγάλη και συμπαραστεκόμαστε πλήρως στους οικείους των θυμάτων».

Ολόκληρη η ανακοίνωση

Η κοινωνική ευαισθησία σχετικά με το ζήτημα της βίαιης και δολοφονικής δράσης ένοπλων ομάδων είναι δικαίως μεγάλη. Συμμεριζόμαστε αυτή την ευαισθησία και συμπαραστεκόμαστε πλήρως στους οικείους των θυμάτων.

Η ίδια αυτή η κοινωνική ευαισθησία όσο και η μνήμη των θυμάτων προσβάλλονται από τις τυφλές αντιδράσεις απέναντι σε μια θεατρική παράσταση. Αυτές οι αντιδράσεις, που δεν ασχολούνται με το συγκεκριμένο περιεχόμενο ή τους σκοπούς μιας παράστασης, καθιστούν αδύνατη κάθε νηφάλια αποτίμηση του καλλιτεχνικού έργου και κάθε ουσιαστική δημόσια συζήτηση τόσο για τη μνήμη των θυμάτων όσο και για το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης βίας.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού δεν έχει καμία αρμοδιότητα ούτε την πρόθεση να παρεμβαίνει στο ρεπερτόριο των δημόσιων θεατρικών σκηνών. Όμως, δεν μπορεί παρά να σημειώσει ότι, για την πολιτιστική ζωή της χώρας, είναι θλιβερό και ανησυχητικό το γεγονός πως το Εθνικό Θέατρο, στο κλίμα που δημιουργήθηκε, βρέθηκε αντιμέτωπο με τέτοιου είδους απειλές, ώστε εντέλει υποχρεώθηκε να κατεβάσει το επίμαχο έργο πριν από την προγραμματισμένη λήξη των παραστάσεων.