Ο Βαγγέλης Αποστόλου επισκέφθηκε την Πέμπτη την Θεσσαλονίκη προκειμένου να εγκαινιάσει την 26η Διεθνή Έκθεση AGROTICA, ωστόσο οι κινητοποιήσεις και τα επεισόδια των αγροτών με τα ΜΑΤ χάλασαν τα σχέδια του, προκαλώντας την αντίδραση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.

Μετά τη ματαίωση της τελετής εγκαινίων που αποφάσισε η διοίκηση της ΔΕΘ λόγω των επεισοδίων, ο κ.Αποστόλου δήλωσε μεταξύ άλλων, ότι πίσω από τα μπλόκα και τα επεισόδια με τους αγρότες «βρίσκονται προβοκατόρικες δυνάμεις της δεξιάς, αλλά και της ακροδεξιάς».

Μάλιστα ο υπουργός τόνισε, ότι ο ίδιος θα... αποφύγει τις μετακινήσεις μέσα στην πόλη, ώστε να μην δημιουργηθούν κι άλλα προβλήματα.

Σύμφωνα με τον κ.Αποστόλου, ο διάλογος είναι η μόνη λύση για να συζητηθεί το ασφαλιστικό και το φορολογικό και η επόμενη μέρα της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.

Παράλληλα, ο υπουργός ευχαρίστησε τους διοργανωτές της ΔΕΘ, εκτιμώντας ότι ο αγροτικός χώρος μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης.

Τέλος, κάλεσε τους αγρότες να δώσουν μαζί τη "δύσκολη μάχη" της παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Υπενθυμίζουμε πως λίγες μέρες νωρίτερα, ο κ.Αποστόλου είχε δηλώσει στον ΣΚΑΙ ότι «οι αγρότες φοροδιαφεύγουν και δηλώνουν τα μισά από αυτά που βγάζουν», προκαλώντας αντιδ��άσεις..

Η ανακοίνωση του Βαγγέλη Αποστόλου:
Μετά την άρνηση στην πρόσκληση για διάλογο που απηύθυνε η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρω��υπουργός, έχουμε τώρα, δυστυχώς, μια κλιμάκωση της έντασης.
Δεν μπορώ να πιστέψω ότι τα επεισόδια των τελευταίων ωρών, ο αποκλεισμός της Θεσσαλονίκης και η παρεμπόδιση των εγκαινίων της AGROTICA, μιας γιορτής για την πόλη και τον αγροτικό κόσμο, εκφράζουν τη μεγάλη μάζα των αγροτών.
Οι αγρότες είναι άνθρωποι της δουλειάς και της προκοπής. Όχι της τυφλής και αδιέξοδης σύγκρουσης, στην οποία φαίνεται να πρωτοστατούν ή να υποκινούν προβοκατόρικες δυνάμεις της δεξιάς, αλλά και της ακροδεξιάς.
Προσωπικά, μετά από την ανακοίνωση της διοίκησης της ΔΕΘ με την οποία ματαιώνει την τελετή των εγκαινίων, αλλά και μετά από σχετική παράκληση του Δημάρχου κ. Μπουτάρη, θα αποφύγω κινήσεις που ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργήσουν περαιτέρω προβλήματα στην πόλη που μας φιλοξενεί.
Πρέπει όμως όλοι πλέον να πάρουν σαφή θέση απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές και να αναλάβουν τις ευθύνες τους: Τα κόμματα, οι θεσμικοί φορείς, οι κοινωνικοί εταίροι.
Εμείς ενημερώσαμε τη Βουλή για τις θέσεις μας. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι ο διάλογος είναι μονόδρομος και καλούμε και πάλι τους αγρότες να προσέλθουν για να αναζητήσουμε λύσεις, όχι μόνον για τα ζητήματα που θέτουν με τις κινητοποιήσεις τους, το ασφαλιστικό και το φορολογικό, αλλά λύσεις για την επόμενη μέρα της ελλην��κής γεωργίας και κτηνοτροφίας.
Θέλω να συγχαρώ τη Διοίκηση της ΔΕΘ για την οργάνωση και τους εκθέτες για τη συμμετοχή τους.
Η συγκυρία είναι ιστορική για τον αγροτικό χώρο: Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης και ότι οι προοπτικές είναι ευνοϊκές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η περίοδος 2014- 2015 ήταν η πρώτη μετά από αρκετά χρόνια που είχαμε αύξηση του αγροτικού εισοδήματος στην Ελλάδα. Οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων επίσης αυξήθηκαν.
Υπάρχει ζωντάνια στον αγροτικό χώρο και άρα πεδίο για αναπτυξιακή πορεία.
Έχουμε πόρους -μπροστά μας είναι το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης... Έχουμε πολιτικό σχέδιο... κυρίως όμως έχουμε τους ανθρώπους που θέλουμε να το υπηρετήσουν, τους αγρότες αλλά και τους επιχειρηματίες, όπως αυτοί που συμμετέχουν στην AGROTICA και στηρίζουν το χώρο.
Ο λαός, με την ψήφο του μας έδωσε την εντολή να οδηγήσουμε τη χώρα στο δύσκολο αλλά ελπιδοφόρο δρόμο που μπορεί να ανοιχτεί μπροστά μας.
Γνωρίζουμε ότι έχουμε να δώσουμε πολλές και δύσκολες μάχες. Όμως για μας μεγαλύτερη είναι αυτή της παραγωγικής ανασυγκρότησης, στην οποία ο αγροτικός χώρος έχει πρωτεύουσα θέση.
Αυτή τη μάχη καλούμε τους αγρότες να τη δώσουμε μαζί.