​Πέρυσι τέτοια εποχή πολλοί Έλληνες πίστευαν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν αυτό που χρειαζόταν η πολιτική ζωή στην χώρα για να ξεβαλτώσει και να ανανεωθεί, βγάζοντας την χώρα από την κρίση. Στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα χιλιάδες πολίτες έβλεπαν έναν ηγέτη που θα σκίσει τα μνημόνια, θα μειώσει το χρέος, θα φέρει την ανάπτυξη στην Ελλάδα και θα κάνει την οικονομία να «περπατήσει»…

Τελικά, ένα χρόνο μετά, στα γενέθλια για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η χώρα όχι μόνο δεν έκανε βήματα μπροστά, αντιθέτως γυρίσαμε -όπως φαίνεται από τα προβλήματα- πίσω, με πολλές κοινωνικές ομάδες να είναι «στα κάγκελα» και τους πολίτες να διαμαρτύρονται για την λιτότητα, τους φόρους και το νέο ασφαλιστικό που φέρνει ο πρωθυπουργός, στο πρόσωπο του οποίου είχαν εναποθέσει πολλές ελπίδες….

Πολλά από τα στελέχη της κυβέρνησης αποτελούν πια «κόκκινο πανί» για τους πολίτες, ενώ χαρακτηριστικές εικόνες του παρελθόντος που ο λαός αγκάλιαζε και φιλούσε τους υπουργούς και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ως ...σωτήρες, μπήκαν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και την θέση τους πήραν οι αποδοκιμασίες και τα γιουχαΐσματα.

douroyu.pngJ2UQWP0L.jpg


poreia.jpgtsiprass.jpg

Σήμερα, 12 μήνες μετά την «πρώτη φορά Αριστερά» και λίγο πριν κατατεθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας μοιάζει να είναι πιο μόνος από ποτέ…. Ο πρωθυπουργός αδυνατεί να βρει συμμάχους και συνομιλητές, τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, με σχεδόν όλους να του έχουν γυρίσει την πλάτη.

Πριν 2 χρόνια ο Τσίπρας ανέβαινε στα τρακτέρ, τώρα μπλοκάρει τα μπλόκα...

Οι αγρότες που άλλοτε συζητούσαν μαζί του, ανεβάζοντας τον ακόμη και πάνω στα τρακτέρ τους, αρνούνται να τον συναντήσουν και κατακερματίζουν το οδικό δίκτυο, ανοίγοντας και κλείνοντας τους δρόμους. Ο αγροτικός κόσμος, αγνοώντας το κρύο, πολλαπλασιάζει τα μπλόκα και δεν πείθεται πλέον ούτε από το ζεστό χαμόγελο του πρωθυπουργού, ούτε και από τις υποσχέσεις των υπουργών του, ενώ όποιος βουλευτής ή υπουργός τολμήσει να πλησιάσει τους αγρότες γίνεται αποδέκτης έντονων αποδοκιμασιών. Και όσο ο κύριος Τσίπρας είναι στο Μαξίμου και οι αγρότες κλείνουν τους δρόμους, το εμπόριο, οι μεταφορές και η ελληνική οικονομία βουτάνε σε ακόμη πιο βαθιά ύφεση, ενώ οι εικόνες κάνουν ξανά τον γύρο του κόσμου, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον τουρισμό!

Ο πρωθυπουργός που κατέβασε στο δρόμο τους επιστήμονες της χώρας

Την ίδια ώρα το κίνημα της γραβάτας- δηλαδή οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι γιατροί, οι δικηγόροι, οι πολιτικοί μηχανικοί, οι φαρμακοποιοί και άλλοι- δένει χειροπόδαρα την κυβέρνηση. Έλληνες με… γραβάτες που φέρουν ή όχι υπογραφή, κοστούμια, και ατσαλάκωτα πουκάμισα, αφήνουν τα γραφεία και τις επιχειρήσεις τους και βγαίνουν στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι για τους φόρους, τα λουκέτα, τις εισφορές και τις συντάξεις, που μοιάζουν για πολλούς όνειρο απατηλό με το νέο ασφαλιστικό!

Η λέξη «διάλογος» την οποία υπόσχεται η κυβέρνηση, ώστε να λυθούν οι όποιες δι��φορές δεν πείθει κανέναν, γιατί πολύ απλά κανένας δεν προσέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων…

Ακόμη και οι οπαδοί της αγαπημένης του ομάδας έκαναν "ντου" έξω από το σπίτι του πρωθυπουργού, θέλοντας να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση του υπουργού Αθλητισμού κ.Κοντονή να βάλει λουκέτο στην θύρα 13.

Σφυροκοπείται μέσα και έξω ο Τσίπρας

Η ελληνική κυβέρνηση δέχεται «χτυπήματα» από παντού…. Εκτός από τα μέτωπα του εσωτερικού, ο κύριος Τσίπρας και οι υπουργοί του έχουν να αντιμετωπίσουν και τα τελεσίγραφα των δανειστών. Οι εταίροι είναι ξεκάθαροι… «Εφαρμόστε κατά γράμμα το τρίτο ΜΝΗΜΟΝΙΟ που ψηφίσατε» λένε στην κυβέρνηση, κα��ηγορώντας την για καθυστερήσεις και ολιγωρίες όχι μόνο στο ασφαλιστικό, και το φορολογικό, αλλά και στο προσφυγικό.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θέλει νέες μειώσεις σε όλες τις συντάξεις για να είναι, όπως λένε, το πρόγραμμα βιώσιμο, με τους εταίρους να δίνουν παράλληλα... τρίμηνη διορία στην κυβέρνηση να κάνει όλα όσα συμφωνηθήκαν για το προσφυγικό. «Αν δεν πάρετε τα μέτρα που υποσχεθήκατε, αν δεν ολοκληρώσετε τα hotspots, θα σας πετάξουμε για δύο χρόνια έξω από την Συνθήκη Σένγκεν» είναι το τελευταίο μήνυμα των εταίρων, την ώρα που εκατοντάδες ψυχές πνίγονται στο Αιγαίο και η Τουρκία σφυρίζει αδιάφορα.

Μπορεί ο ασκός του Αιόλου να άνοιξε με το ασφαλιστικό και το προσφυγικ��, ωστόσο η κατάσταση έβραζε από το καλοκαίρι, όταν έκλεισαν οι τράπεζες και μπήκαν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι στις καταθέσεις των Ελλήνων. Από τον Ιούλιο του 2015, οι πολίτες άρχισαν πάλι να ψάχνουν στις ουρές των ΑΤΜ την ... ελπίδα, πληρώνοντας ταυτόχρονα με πόνο και κόπο, φόρους, όπως ο ΕΝΦΙΑ, που ο κύριος Τσίπρας είχε πει ότι θα καταργήσει!

Αν και οι εκλογές του Σεπτεμβρίου έδωσαν ακόμη μια ευκαιρία στον πρωθυπουργό, οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις, η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, οι αποκαλύψεις περί νομισματοκοπείου και παράλληλου νομίσματος, οι διορισμοί των ημετέρων και η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, όπως φαίνεται από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, έχουν επηρεάσει τον λαό. Η δημοτικότητα του Αλέξ�� Τσίπρα πέφτει σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, ενώ όλα τα γκάλοπ που διεξήχθησαν μετά την εκλογή του νέου προέδρου της γαλάζιας παράταξης, δίνουν προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία και αφήνουν εκτός Βουλής τον απαραίτητο σύμμαχο για την κυβερνητική πλειοψηφία, τους ΑΝΕΛ.

Με όλα αυτά τα δεδομένα, το σίγουρο είναι ότι τα πρώτα γενέθλια θα μείνουν αξέχαστα στον κ.Τσίπρα, ο οποίος τα γιόρτασε δεόντως στην φιέστα για τον 1 χρόνο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Η ιστορία θα κρίνει αν μετά από χρόνια θα τα θυμάται με χαμόγελο, ή αν θα μπορούσε να είχε ενεργήσει διαφορετικά, όντας πρωθυπουργός της χώρας στην δυσκολότερη περίοδο της Ελλάδας στην μεταπολιτευτική περίοδο.