​Συμφωνία με την Τουρκία επί ενός σχεδίου για το προσφυγικό, προωθεί ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, η χώρα του οποίου έχει αναλάβει την προεδρία της ΕΕ, σύμφωνα με τον επικεφαλής των Ολλανδών Σοσιαλδημοκρατών Diederik Samsom, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στην Ολλανδική Εφημερίδα De Volkskrant.

Το σχέδιο αυτό προβλέπει ότι:

- η ΕΕ θα δέχεται 250.000 πρόσφυγες μέσω της Τουρκίας ανά έτος μέσω της νομίμου οδού,
- και η ίδια η Τουρκία θα δέχεται πίσω άμεσα, όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες που ξεφεύγουν από το έδαφός της και φτάνουν στην Ελλάδα.

Η συμφωνία θα επιτευχθεί, σύμφωνα με τον Diederik Samsom, μεταξύ μιας μικρής ομάδας κρατών της ΕΕ, που θα δεχθούν να μοιραστούν αυτόν τον αριθμό μεταξύ τους. Η Τουρκία θα αναλάβει ως αντάλλαγμα να αποδέχεται όλες τις επιστροφές και έπαναπροωθήσεις μεταναστών από την Ελλάδα, όπως και την επιστροφή όλων των μεταναστών που παρανόμως έχουν ήδη περάσει στο ελληνικό έδαφος του τελευταίους μήνες.

Ο Diederik Samsom ισχυρίζεται ότι η πρώτη συνάντηση για το θέμα έγινε τον Δεκέμβριο μεταξύ της καγκελαρίου Μέρκελ, του Σουηδού πρωθυπουργού Λόεφεν και του πρώτου αντιπροέδρου της Κομισιόν Φράνς Τίμμερμανς. Ο ίδιος α��αφέρει ότι η Γαλλία αποφεύγει να ενταχθεί στην ομάδα αυτή των κρατών. Ο Samson αναφέρει μάλιστα ότι σε συνδυασμό με την άδεια εργασίας και τα σχολεία που θα φτιάξει η Τουρκία για τους Σύρους, η κατάσταση θα αποσυμφορηθεί.

Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου