​Τη μεγάλη του ανησυχία για την εξέλιξη που μπορεί να έχει η προσφυγική κρίση για την Ελλάδα, δεν έκρυψε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, στη χθεσινή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, από την οποία δεν έλειψαν τα ευτράπελα.

Ο κ. Μουζάλας αποκάλυψε πως υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η Ελλάδα να μετατραπεί σε νέα «Νήσο Έλις» της Ευρώπης.

«Όλα εξαρτώνται από το ποια δύναμη θα νικήσει στην Ευρώπη. Εμείς είμαστε με αυτήν που δεν θέλει νησιά Έλις. Αν νικήσει η δύναμη που θέλει να κάνει νησιά Έλις, είναι πιθανό να έχουμε πρόβλημα και θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Ως Ελλάδα, αυτό το αντιπαλεύουμε και προσπαθούμε να κάνουμε συμμαχίες εντός ΕΕ. Εκτιμούμε ότι θα το πετύχουμε», είπε ο κ. Μουζάλας.

Δεν παρέλειψε μάλιστα να αφήσει αιχμές εναντίον της Τουρκίας, κατηγορώντας την για πολιτικά παιχνίδια, καθώς όπως είπε λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, περίπου 70.000 πρόσφυγες βάδιζαν προς τον Έβρο και τους γύρισε πίσω τελευταία στιγμή η τουρκική κυβέρνηση.

Τι ήταν η Νήσος Έλις

Η Νήσος Έλις βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, ανοιχτά του Μανχάταν και ήταν ο κύριος σταθμός υποδοχής των μεταναστών που έφταναν στην Αμερική από τα τέλη του 19ου αιώνα και κατά τη διάρκεια του πρώτου μισού του 20ου.

1892_small_fullsize_0.jpg

Υποδέχθηκε πάνω από 20 εκατ. μετανάστες από όλο τον κόσμο κι εκεί υποβάλλονταν σε ιατρικές εξετάσεις, ώστε να εγκριθεί η είσοδός τους στις ΗΠΑ.

ellis-island-by-aur-680x378.jpg

Από το 1924 μάλιστα χρησιμοποιήθηκε μόνο για κρατούμενους και πρόσφυγες, ενώ η υποδοχή των συνηθισμένων μεταναστών γινόταν σε άλλους σταθμούς.