Σε μετωπική σύγκρουση οδηγήθηκαν ο Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Γιάννης Βρούτσης στη Βουλή.

Ο υπουργός Εργασίας τόνισε πως με το σχέδιο της κυβέρνησης οι συντάξεις για τα χαμηλότερα στρώματα είναι καλύτερες γιατί επιβαρύνονται κάπως οι συντάξεις των μεσαίων και των ανώτερων στρωμάτων «αλλά δεν γίνεται διαφορετικά».

Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε πως το νέο σύστημα θα εξασφαλίσει ότι και οι σημερινοί εργαζόμενοι θα πάρουν σύνταξη αλλά και πως δεν θα υποστούν νέες περικοπές οι υπάρχοντες συνταξιούχοι.

Ο ίδιος, επιτέθηκε στη ΝΔ λέγοντας πως «το πέρασμα στην αντιπολίτευση δεν αντιστοιχεί με πολιτική παρθενορραφή», ενώ στον Βασίλη Λεβέντη που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λέει ψέματα όταν ισχυρίζεται ότι δεν θα κάνει μειώσεις είπε: «Θέλουμε να μοιράσουμε μία μικρότερη πίτα με δικαιότερο τρόπο».

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό των αγροτών ο υπουργός Εργασίας επέκρινε την αντιπολίτευση πως «όλα τα στοιχεία που δώσατε για τους αγρότες είναι πλαστά» και εξηγώντας πως ευνοημένοι από το νέο ασφαλιστικό θα είναι οι μεσαίοι και οι μικροί αγρότες με εισόδημα έως 12.000 ευρώ.

Απαντώντας, εξάλλου, στις αναφορές στον Τάσο Γιαννίτση και το σχέδιο του για το ασφαλιστικό, ο κ. Κατρούγκαλος επικαλέστηκε συγκεκριμένη αναφορά από το πρόσφατο βιβλίο του κ. Γιαννίτση «Το ασφαλιστικό και η κρίση», όπου έγραφε -όπως είπε ο υπουργός- ότι «η περίοδος από το 2010 μέχρι τότε που πήραμε την κυβέρνηση όχι μόνο δεν έλυσε το πρόβλημα αλλά επιβάρυνε τα ελλείμματα των ταμείων κατά 33%».

«Ίδιοι είμαστε; Εμείς έχουμε τους μισούς μετακλητούς. Ο λαός ξέρει ότι διαχε��ριζόμαστε τα “σπασμένα” 40 χρόνων» υπογράμμισε στη συνέχεια ο κ. Κατρούγκαλος.

«Δεν είμαστε ίδιοι. Εγώ δεν είμαι ψεύτης κύριε Κατρούγκαλε ούτε υποσχέθηκα αυξήσεις συντάξεων» αποκρίθηκε ο Γιάννης Βρούτσης παίρνοντας το λόγο.

Ο βουλευτής της ΝΔ τόνισε ότι ο κ. Μητσοτάκης κατέθεσε την πρώτη αξιόπιστη αναλογιστική μελέτη για το ασφαλιστικό που «αποδείκνυε ότι το σύστημα ήταν βιώσιμο πριν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Επεμβήκαμε στα στοιχεία του Ήλιου γιατί ήταν ουσιαστικά παραποιημένα. Ό,τι και να είστε εσείς, η Βουλή δεν είναι τσίρκο» είπε από την πλευρά του ο κ. Κατρούγκαλος.