​Πύρινη γλώσσα χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη μετωπική σύγκρουση στην Βουλή με τον Αλέξη Τσίπρα, όντας πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

«Η κατάσταση στη χώρα είναι ανησυχητική, η κοινωνία βράζει, οι θεσμοί δοκιμάζονται. Η χώρα έχει μετατραπεί σε απέραντο καταυλισμό προσφύγων. Σε ένα χρόνο έχετε μετατρέψει την ελπίδα σε απόγνωση. Πριν από 2 μέρες γιορτάσατε τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης. Είστε η πιο επιβλαβής κυβέρνηση στα χρονιά της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Οδηγήσατε την χώρα στα πρόθυρα της εξόδου από την ευρωζώνη, κλείσατε τις τράπεζες, υπογράψατε τρίτο μνημόνιο και υπονομεύσατε το κύρος της χώρας στο εξωτερικό», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

Κ.Μητσοτάκης για το Ασφαλιστικό: «Όταν τάζατε τη 13η σύνταξη δεν τα ξέρατε αυτά, κύριε Τσίπρα;»

Συνεχίζοντας την επίθεση τόνισε «Αναρωτιέμαι όταν τάζατε την 13η σύνταξη δεν τα ξέρατε όλα αυτά; Ή όταν τάζατε την αύξηση του κατώτατου μισθού; Εσείς μπορεί να θέλετε να τα ξεχάσετε, οι πολίτες όμως βιώνουν την σκληρή πραγματικότητα. Ούτε ένα συγγνώμη στους πολίτες, αντίθετα επιλέξατε την Κυριακή μία διχαστική επίθεση. Δηλητηριάζετε την κοινωνία με ταξικό μίσος. Το δίλημμα σήμερα είναι ανάμεσα στο χθες του λαϊκισμού και στο αύριο της αλήθειας και των μεταρρυθμίσεων».

«Έχετε αποτύχει και σας χρεώνουν κύριε Τσίπρα ότι κοροϊδέψατε τον ελληνικό λαό. Οι Έλληνες βιώνουν τα προβλήματα που η δική σας ανικανότητα δημιούργησε» πρόσθεσε.

«Θα χρησιμοποιήσω μία φράση του κ. Γαννίτση που αναφέρει ότι για να υπάρχει μία σταθερή λύση στο ασφαλιστικό σύστημα χρειάζεται μία νέα κοινωνική συμφωνία. Απαιτείται λοιπόν να γίνει αναγνώριση των λαθών. Εμείς αναγνωρίσαμε τα λάθη μας, ως νέος αρχηγός δεσμεύομαι να μην κάνο��με τέτοια λάθη. Εσείς όμως; Μην παριστάνετε ότι δεν έχετε καμία ευθύνη. Σταθήκατε απέναντι & στραγγαλίσατε οποιαδήποτε προσπάθεια εξορθολογισμού και για αναβάθμιση του ασφαλιστικού.»

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η ΝΔ έκανε προσπάθειες να αντιμετωπίσει το ασφαλιστικό και έγιναν βήματα προόδου με εξορθολογισμό του συστήματος. «Ας μην ξεχνάμε τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχώρησε η Ν.Δ., τον νόμο Σιούφα, τον νόμο Πετραλιά» υπογράμμισε.

«Έγινε εξορθολογισμός δαπανών με τις συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις του 2010 και του 2012. Το συνομολογήσατε κι εσείς με το τρίτο μνημόνιο που υπογράψατε» σημείωσε.

Το 2014 δεν υπήρχε καμία ανάγκη μείωσης των συντάξεων, ούτε καμία πίεση από την Τρόικα για μειώσεις, είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ολοκληρώσει την πρώτη αξιόπιστη αναλογιστική μελέτη.

«Η ενοποίηση των Ταμείων από 133 σε 13 ήταν νομοσχέδιο με δική μας σφραγίδα. Το ασφαλιστικό ήταν βιώσιμο μέχρι το 2060. Δεν υπήρχε θέμα μείωσης κύριων συντάξεων. Αυτή είναι η αλήθεια, μετά ήρθατε εσείς. Το 2016 πληρώνουν οι πολίτες τον λογαριασμό της δικιάς σας ανικανότητας» είπε.

Μητσοτάκης κατά Τσίπρα για αγρότες: «Αναρωτηθήκατε γιατί δεν θέλουν οι αγρότες να μιλήσουν μαζί σας; Μήπως θέλουν να πάτε εσείς στα μπλόκα, όπως πηγαίνατε και τότε και τους τάζατε;»

Συνεχίζοντας την επίθεση στον πρωθυπουργό ανέφερε ότι «τα πρόσθετα μέτρα 1,8 δισ. ευρώ δημιουργήθηκαν από την δική σας διαχειριστική ανικανότητα. Είστε μέρος του προβλήματος, δεν είστε μέρος της λύσης, δεν μας πήγατε μπροστά, μας γυρίσατε δύο χρόνια πίσω και η κοινωνία σας γυρίζει την πλάτη. Αναρωτηθήκατε γιατί δεν θέλουν οι αγρότες να μιλήσουν μαζί σας; Μήπως θέλουν να πάτε εσείς στα μπλόκα, όπως πηγαίνατε και τότε και τους τάζατε; Εξουδετερώσατε όλες τις προσ��άθειες μεταρρυθμίσεων. Για αυτό εισπράττετε την κατακραυγή παραγωγικών δυνάμεων.»

«Είναι πρωτοφανές και λάθος το ότι με το σχέδιό σας τα περισσότερα χρόνια στη δουλειά δεν σημαίνουν μεγαλύτερη σύνταξη. Το σχέδιό σας, επί της ουσίας, δεν δίνει κίνητρα για την παραμονή στην εργασία.

Το σχέδιό σας μεταθέτει το πρόβλημα για το μέλλον. Δεν θα είστε κυβέρνηση το 2019 γι’ αυτό στέλνετε το πρόβλημα μερικά χρόνια αργότερα. Αυτό είναι πολιτική ανευθυνότητα. Μας παρουσιάζετε ένα σχέδιο το οποίο δεν είναι κοστολογημένο. Ζητάτε από εμάς μια εναλλακτική πρόταση. Θεωρούμε ότι το ένα Ταμείο είναι λάθος και θα δημιουργήσει ένα τεράστιο διαχειριστικό κομφούζιο.

Σας καλώ κ. Τσίπρα να εγκαταλείψετε το σχέδιο σας και να το αντικαταστήσατε με ένα άλλο. Είστε υπό κατάρρευση και για δεύτερη φορά συμπαρασύρετε τη χώρα μαζί σας Δεν έχουμε άλλο χρόνο να χάσουμε. Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλη περιπέτεια. Σας καλώ κ. Τσίπρα να συμβιβαστείτε με την πραγματικότητα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης για τον γραμματέα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και τους διορισμούς της μάνας και της αδελφής του

«Η κοινωνία δεν πρόκειται να σφίξει κι άλλο το ζωνάρι για να χρηματοδοτήσει με το υστέρημά της την διόγκωση του κομματικού κράτους που επιθυμεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Αναρωτιέμαι κ. Τσίπρα πως θα ένιωθαν οι αγνοί αγωνιστές της Αριστεράς αν έβλεπαν το αλισβερίσι των εγγονιών τους, που επικαλούνται τους αγώνες του ΕΑΜ, για μια θέση στο δημόσιο. Να πάρετε πίσω τις αυξήσεις που δώσατε σε αυτούς που υπηρετούν στα κομματικά γραφεία» τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι προτάσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για το Ασφαλιστικό

«Η αρχιτεκτονική του συστήματος που προτείνετε είναι σωστή, αλλά γιατί μας το εμφανίζετε ως δικό σας; Αφού υπήρχε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις», είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Μεταξύ άλλων ο Κ. Μητσοτάκης πρότεινε:

-τη δημιουργία τριών Ταμείων, όπως είχε συμφωνηθεί.

-τη χρησιμοποίηση όλων των εργαλείων για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

-την αξιοποίηση του συστήματος ΗΛΙΟΣ για τις παράνομα καταβαλλόμενες συντάξειςαξιοποίηση του συστήματος ΗΛΙΟΣ για τις παράνομα καταβαλλόμενες συντάξεις

-την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις

και εφόσον είναι απαραίτητο, την περικοπή της κρατικής ενίσχυσης στα ευγενή ταμεία.

«Αυτά όμως δεν αρκούν και χρειάζονται ισοδύναμα», είπε ο κ. Μητσοτάκης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τσίπρας στη μάχη της Βουλής: Το ασφαλιστικό δεν είναι βιώσιμο - Ή παίρνουμε μέτρα ή καταρρέει!