​«Όλοι οφείλουν να πάρουν θέση για το μείζον εθνικό ζήτημα της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού. Δεν χωρούν υπεκφυγές, δεν υπάρχει περιθώριο για παραπληροφόρηση, κρυφτούλι ή εύκολη δημαγωγία» τόνισε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως «το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο» και επεσήμανε ότι αυτό είναι κάτι που όλοι το γνωρίζουν εδώ και χρόνια.

Ο ίδιος, επέρριψε βαριές ευθύνες στις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που «λεηλάτησαν τα αποθεματικά τα προηγούμενα 40 χρόνια», ενώ τόνισε πως το πρόβλημα του ασφαλιστικού επιδεινώθηκε από το δημογραφικό πρόβλημα και τις πολιτικές επιλογές στα χρόνια της κρίσης «που μείωσαν κατά 225% το ΑΕΠ και ανέβασαν την ανεργία στο 25%».

«Αν δεν αποτραπεί η καταστροφική πορεία του ασφαλιστικού οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στην αδυναμία καταβολής συντάξεων» προειδοποίησε με ένταση ο πρωθυπουργός.

«Η σχέση συνταξιούχων προς ασφαλισμένους στο ΙΚΑ είναι 1 προς 1,7 αντί για το οριακά βιώσιμο 1 προς 2,1» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι οι μισοί και πλέον αυτοαπασχολούμενοι δεν καταφέρνουν να είναι συνεπείς στις πληρωμές των εισφορών.

«Ή παίρνουμε μέτρα ή καταρρέει το ασφαλιστικό»

«Οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία ξεπερνούν σήμερα τα 13 δισ. ευρώ» τόνισε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας πως μόνο στο ΙΚΑ έχουμε μείωση 30% των εισφορών μεταξύ του 2010 και του 2014.

2454786.jpg
«Γιατί συζητάμε σήμερα για το ασφαλιστικό; Μήπως γιατί μας το ζητάνε οι δανειστές; Οι δανειστές ζητούν μείωση 1% του ΑΕΠ. Συζητάμε γιατί εάν δεν πάρουμε μέτρα θα καταρρεύσει» τόνισε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό και πως μόνο για φέτος πρέπει να βρεθούν πρόσθετοι πόροι 980 εκ. ευρώ για να πληρωθούν οι συντάξεις.

«Σταματήστε να παίζετε κρυφτό»

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ανεύθυνη τη στάση των κομμάτων που κυβέρνησαν, τονίζοντας ότι έχουν βαριά ευθύνη και από πάνω ασκούν και κριτική αντί να καταθέσουν προτάσεις: «Είμαστε μπροστά σε αδιέξοδ�� που οι κυβερνήσεις σας δημιούργησαν. Εμείς ανοίγουμε τη συζήτηση για το ασφαλιστικό με το αίσθημα της ιστορικής ευθύνης».

«Σταματήστε να παίζετε κρυφτό. Σας καλέσαμε σε διάλογο στη συνάντηση υπό τον ΠτΔ αλλά αρνηθήκατε και τον διάλογο και το να καταθέσετε προτάσεις. Σας καλούμε να πάρετε σήμερα θέσεις. Μην κρύβεστε πίσω από τη συμφωνία. Η ανάγκη για μεταρρύθμιση που θα το καθιστά βιώσιμο, ξεπερνά τη συμφωνία» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Εσείς που δημιουργήσατε το πρόβλημα και λεηλατήσατε τα ταμεία, μήπως εκτός από το να δημαγωγείτε έχετε καμιά πρόταση για το πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που εσείς δημιουργήσατε; Η κυβέρνηση κατέθεσε πρόταση. Δεν σας αρέσει αλλά δεν καταθέτετε δική σας» πρόσθεσε.

«Μας λέτε ότι ήταν βιώσιμο το ασφαλιστικό. Έγινε μη βιώσιμο σε 7 μήνες;»

«Μας λέτε ότι ήταν βιώσιμο το ασφαλιστικό. Και πότε έγινε μη βιώσιμο; Στους 7 μήνες της διαπραγμάτευσής μας;» είπε ο κ. Τσίπρας κατηγορώντας τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για απάτη και υποκρισία. Παράλληλα, κατηγόρησε τις παλαιότερες κυβερνήσεις ότι χρησιμοποιούσαν τα ταμεία για πελατειακές σχέσεις και έκανε λόγο για «γιορτή του Χρηματιστηρίου» που όταν τελείωσε και έσκασε η φούσκα, «έσκασαν και τα ταμεία».

«Θα μπορούσαμε να κάνουμε ό,τι και οι προηγούμενοι, να κρύψουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Είναι όμως μία κοινωνικά και εθνικά ανεύθυνη στάση» πρόσθεσε.

Οι βασικές αρχές και η φι��οσοφία της πρότασης της κυβέρνησης

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας παρουσίασε τις βασικές αρχές και τη φιλοσοφία της πρότασης της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, τονίζοντας ότι διασφαλίζει ότι δεν θα γίνει καμία μείωση στις κύριες συντάξεις.

Θεσμοθέτηση ενός ενιαίου φορέα ασφάλισης για όλους με ενιαίους κανόνες υπολογισμού εισφορών και παροχής σύνταξης, με αποκλίσεις μόνο σε ειδικές περιπτώσεις ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών (τους οποίους κάλεσε σε διάλογο ο πρωθυπουργός)

Εθνική σύνταξη σε όσους έχουν τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης. Θα ανταποκρίνεται στο όριο της φτώχειας και όσο αυξάνεται το ΑΕΠ θα αυξάνεται και αυτή. Θα ξεκινήσει στα 384 ευρώ και θα δίνεται χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο

Κύρια σύνταξη που θα συνδιαμορφώνεται από την εθνική σύνταξη και την αναλογική από τις εισφορές, δημιουργώντας έτσι κίνητρα και για την παραμονή στην εργασία

Το κράτος θα εγγυάται το σύνολο των καταβαλλόμενων συντάξεων και όχι μόνο της εθνικής σύνταξης

«Θέλετε ένα βιώσιμο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης που λειτουργεί με ενιαία κριτήρια και προστατεύει τους αδύναμους ή μήπως προτιμάτε τη συνέχιση του παλαιού αδιέξοδου συστήματος με 12η μείωση συντάξεων; Περιμένουμε απαντήσεις. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της πρότασής μας. Γι’ αυτό και αναζητήσαμε τον διάλογο. Είμαστε ανοικτοί στην κριτική αλλά με στοιχεία» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Τι είπε για τους αγρότες – Ο�� αιχμές και η πρόσκληση σε διάλογο

«Ζητάνε τώρα οι αγρότες να συνομιλήσουν με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Αυτό τους λέμε από την αρχή! Κάποιοι εξ αυτών όμως αρνούνται τον διάλογο. Δεν είμαστε σε αντιπαράθεση με τους αγρότες αλλά με τα προβλήματά τους. Είμαστε ανοικτοί στο διάλογο» σημείωσε ο κ. Τσίπρας

2454711.jpg
«Υπηρετούμε και θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε τις ιδιαιτερότητες του αγρότη» είπε και έκανε λόγο για επικαιροποίηση του εθνικού μητρώου αγροτών ώστε «να προσδιορίσουμε τον κατά κύριο επάγγελμα αγρότη».

Συνεχίζοντας, μίλησε για την «τραπεζική κάρτα του αγρότη», η οποία θα έχει πιστωτικό όριο τις ενισχύσεις του αγρότη. «Οι μόνοι που έχουν να φοβηθούν είναι οι μεσαζόντες και τα κυκλώματα με τα αδήλωτα κέρδη» σημείωσε ο πρωθυπουργός, προαναγγέλοντας πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης ύψους 6 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία.
Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας έφερε ένα παράδειγμα για να δείξει ότι ένας αγρότης με τη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης θα πληρώνει για εισφορές 14,5 ευρώ περισσότερα το μήνα αλλά «θα πάρει διπλάσια σύνταξη».
«Να μην δημιουργούμε αίσθηση ότι έρχεται ο Αρμαγεδδών. Αυτός ήρθε με τις 11 περικοπές των συντάξεων με τις οποίες χάθηκε πλούτος 50 δισ. ευρώ μέσα σε λίγα χρόνια» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
«Η σύντα��η σήμερα συντηρεί όλη την οικογένεια»
«Σήμερα μια σύνταξη σε ένα νοικοκυριό είναι η αποκλειστική πηγή εισοδήματος για όλη την οικογένεια» υποστήριξε ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας για άλλη μία φορά πως η κυβέρνηση δεν έχει στόχο να περικόψει περαιτέρω τις συντάξεις.
«Μόνη λύση για το ασφαλιστικό είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας σε συνδυασμό όμως με ένα ορθό πρόγραμμα μεταρρύθμισης. Αν δεν γίνει σε λίγα χρόνια θα συζητούμε τα ίδια» πρόσθεσε ο πρ��θυπουργός και κατέληξε λέγοντας προς την αντιπολίτευση και ειδικά σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ: «Αφού δεν θέλετε να βάλετε πλάτη, αφού δεν θέλετε να καθαρίσετε τα δικά σας άπλυτα, σταματήστε τουλάχιστον να είστε επιζήμιοι στον τόπο και κρατήστε στάση ευθύνης σε ένα τέτοιο σημαντικό ζήτημα».
Δείτε ακόμη: