​Τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) έναντι της Ελλάδας στο θέμα του προσφυγικού εκφράζει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος υποστηρίζει ότι οι πρόσφυγες θα πρέπει να παραμείνουν στην Ελλάδα, παρά να καταφεύγουν στη Γερμανία.

Σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας, Μίρο Τσέραρ αντίγραφο της οποία έχει στην κατοχή του το περιοδικό «Politico», ο κ. Γιουνκέρ τάσσεται υπέρ της πρότασής της για την ενίσχυση των συνόρων των Σκοπίων με την Ελλάδα, ώστε να ανακοπεί η ροή προσφύγων προς τον βορρά, με τη στήριξη της Ε.Ε.

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, οι περισσότεροι πρόσφυγες που έχουν φτάσει στην Ελλάδα θα παραμείνουν στη χώρα, ανακουφίζοντας με αυτό τον τρόπο τις χώρες διέλευσης και τελικά την... Αυστρία και τη Γερμανία.

«Καλωσορίζω την πρότασή σας» έγραψε στον Σλοβένο πρωθυπουργό ο κ.Γιουνκέρ, επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο την υποστήριξη της Κομισιόν στο σχέδιο του, το οποίο προβλέπει ότι όλες οι χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει να προσφέρουν βοήθεια στις αρχές της ΠΓΔΜ μέσω οργάνων επιβολής του νόμου και παροχής εξοπλισμού.

Δεδομένου ότι η ΠΓΔΜ δεν είναι μέλος της Ε.Ε., ο κ. Γιουνκέρ είπε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να καταλήξουν σε διμερείς συμφωνίες με την κυβέρνηση των Σκοπίων, ώστε να αναπτύξουν αστυνομικές δυνάμεις στα σύνορα με την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα «τρώει ξύλο» από τη Γερμανία, την Αυστρία, και το Βέλγιο, που προειδοποιούν για αποπομπή της χώρας μας από τη ζώνη Σένγκεν, εάν δεν κάνουμε περισσότερα για να ελέγξουμε τα σύνορά μας σε βορρά και νότο.

Παράλληλα, αίσθηση προκάλεσε το πρωί της Τρίτης η αποκάλυψη του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος είπε ότι ο βέλγος υπουργός Εσωτερικών Jan Jambon έθεσε θέμα δημιουργίας στρατοπέδου 300.000 μεταναστών στην Αθήνα.