Τα χέρια ψηλά σηκώνει η Frontex όσον αφορά τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας.

Ο Ευρωπαϊκός Oργανισμός για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα της ΕΕ κάνει λόγο για «νομικά και γεωγραφικά εμπόδια» που δυσκολεύουν τον αποτελεσματικό έλεγχο των συνόρων της Ελλάδας, την ώρα που η Αθήνα δέχεται επικρίσεις από ορισμένους Ευρωπαίους εταίρους της που την κατηγορούν ότι επιτρέπει την είσοδο σε υπερβολικά πολλούς μετανάστες.

Όταν τα πλοία περισυλλέγουν μετανάστες στη θάλασσα, είναι απλώς νομικά αδύνατον για τη Frontex να τους επαναπατρίσει. «Έτσι ήταν ανέκαθεν, αυτή είναι η αρχή της μη επαναπροώθησης» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος του Οργανισμού που εδρεύει στη Βαρσοβία, η οποία βρισκόταν τις προηγούμενες μέρες στη Λέσβο.

«Είναι πολύ εύκολο να φτάσει κανείς (σ.σ.: στην Ελλάδα) δια θαλάσσης. Δεν έχουμε να κάνουμε με έναν αγρό, όπου μπορούμε να τοποθετήσουμε έναν φράχτη» είπε η Εύα Μονκιούρ, η οποία εξήγησε πως με βάση το διεθνές δίκαιο «κάθε άνθρωπος που περνά τα ευρωπαϊκά σύνορα έχει τη δυνατότητα να καταθέσει αίτημα για τη χορήγηση ασύλου».